Papa Franjo je danas na misi u Domu svete Marte ponovo molio za obitelji koje počinju trpjeti posljedice pandemije koronavirusa. Papa se u propovijedi osvrnuo na svećenike, redovnike i redovnice koji nisu zaboravili da pripadaju narodu i koji u ovo krizno vrijeme pomažu siromašnima i bolesnima.

Ovih su se dana u određenim dijelovima svijeta očitovale neke posljedice pandemije koronavirusa, a jedna od njih je glad – rekao je papa Franjo danas na 20. misi koja je iz Doma svete Marte prenošena putem interneta. Počinjemo uočavati ljude koji su gladni, jer ne mogu raditi, jer nisu imali stalni posao ili zbog mnogih drugih okolnosti – rekao je Papa i upozorio – Već polako počinjemo nazirati što će biti poslije, a što već sada počinje dolaziti. Molimo za obitelji koje počinju osjećati da im je potrebna pomoć zbog pandemije koronavirusa.

Komentirajući evanđelje današnje liturgije, Sveti Otac je rekao kako je dobro da svećenici, redovnici i redovnice, također u ovo vrijeme zaprljaju ruke pomažući siromašnima i bolesnima. Svećenički stalež – istaknuo je – nikada ne smije postati elita koja je zatvorena u vjersku službu odvojenu od naroda, nikada ne smije zaboraviti da pripada narodu i da mu treba služiti.

Evanđelje kaže da je nakon rasprave svatko otišao svojoj kući i vratio se svojim uvjerenjima – rekao je papa Franjo i primijetio – Narod koji je Isusa slijedio, slušao ga je, nije bio svjestan vremena koje je prošlo, jer mu je Isusova riječ ulazila u srce. Međutim, zakonoznanci su Isusa odbili, jer nije djelovao u skladu sa zakonom. Ta skupina zakonoznanaca, odnosno elita, prezirala je Isusa. No prezirala je i narod. Sveti narod vjeran Bogu vjeruje u Isusa, slijedi ga, a ta elitistička skupina pismoznanaca odvaja se od naroda i ne prima Isusa. Izgubili su sjećanje na pripadnost vlastitom narodu.

Narod je Božji slijedio Isusa, nije znao zašto, ali ga je slijedio; Njegove su mu riječi dolazile u srce i nije se udaljavao – rekao je Papa i podsjetio – Sjetimo se umnažanja kruhova. Narod je cijeli dan bio s Isusom. Apostoli su mu kazali da ih otpusti, neka si idu kupiti hranu. Oni su se također udaljili od naroda, nisu ga prezirali, no nisu smatrali da ga oni trebaju nahraniti. No Isusov je odgovor da ih oni nahrane. Ponovo ih vraća u Božji narod koji je grešan, no poznaje put spasenja.

Problem je ondašnje elite bio kao i današnjih klerika; izgubili su sjećanje na vlastitu pripadnost Božjem narodu; postali su posebna društvena klasa i upravitelji – rekao je Sveti Otac i napomenuo – To je klerikalizam koji se već onda mogao primijetiti. Ovih sam dana čuo kako svećenici, redovnici i redovnice ne bi smjeli izlaziti, kako trebaju samo dijeliti sakramente, a vlade se država trebaju brinuti za hranu narodu. Dakle, opasnost je da se neki od njih smatraju posebnom klasom koja upravlja i koja ne bi trebala prljati si ruke sa siromašnima.

Često mislim da su ti dobri svećenici, redovnici i redovnice koji nemaju hrabrosti služiti siromašnima, izgubili sjećanje na vlastitu pripadnost stadu – rekao je papa Franjo i nastavio – „I otiđoše svaki svojoj kući“ – kaže evanđelje. Danas mislim na mnoge muškarce i žene koji su dobro pripremljeni za služenje Bogu, koji služe narodu i na mnoge svećenike koji se ne odvajaju od naroda. Prekjučer sam vidio fotografiju svećenika koji po snijegu u planinama nosi pokaznicu i blagoslivlja kuće i župljane. Nije ga bilo briga za hladnoću, samo mu je bilo važno Isusa nositi ljudima.

Neka svatko od nas razmisli na kojoj je strani, jesmo li u sredini, pomalo neodlučni, osjećamo li s vjernim Božjim narodom koji ne može pogriješiti, jer ima nepogrešivost u vjerovanju – rekao je Papa i dodao – Razmislimo o eliti koja se odvaja od Božjega naroda, o tom klerikalizmu. Svima će nam pomoći savjet koji je sveti Pavao dao Timoteju: „Sjeti se svoje majke i svoje bake“. Pavao je to savjetovao, jer je dobro znao kamo vodi taj smisao elite za upravljanjem. Papa je slavlje završio klanjanjem i euharistijskim blagoslovom, pozvavši na duhovnu pričest.

Vatican News | Bitno.net