Sveta mjesta nisu “muzeji ni turistička atrakcija”, nego su mjesta na kojima vjerske zajednice žive svoju vjeru, svoju kulturu i svoje društveno zauzimanje, rekao je Papa u govoru i zatražio zaštitu njihova sakralnog značaja.

Sveti Otac je ohrabrio mirovna nastojanja za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba i međuvjerskih napetosti, odbacio svaki oblik nesnošljivosti i potaknuo na poštivanje prava kršćanske zajednice kao i prava drugih vjerskih skupina i svih manjina u Izraelu. Jeruzalem mora biti grad mira. “Kako je dobro kada hodočasnici i stanovnici uživaju slobodan prilaz svetim mjestima i mogu slobodno sudjelovati u vjerskim svečanostima”, rekao je Papa. Izraelskoga 90-godišnjeg predsjednika nazvao je čovjekom mira i mirotvorcem, te obećao svoje molitve za mir, sigurnost, napredak i “ono što je najljepše” bratstvo.

Izraelski predsjednik nazvao je Papu u svome govoru borcem protiv diskriminacije, antisemitizma i rasizma, te istaknuo da vjera ponekad može donijeti “trule plodove”, misleći na zloporabu vjere u terorističke svrhe. 

Na ulazu u Predsjedničku palaču izraelski predsjednik predstavio je, kako je izvijestio Radio Vatikan, Papi skupinu bolesne djece oboljele od karcinoma koja su izrazila želju vidjeti Svetoga Oca. Prigodom susreta Papa i predsjednik Peres posadili su maslinovo drvo u vrtu palače. Susret je održan u nazočnosti političkih, vjerskih i društvenih uglednika, te nekoliko stotina djece različitih vjeroispovijesti.

Nakon susreta s izraelskim predsjednikom Papa se privatno susreo i s premijerom Benjamin Netanyahuom u Centru Notre Dame gdje je kasnije s pratnjom i ručao. (IKA/Bitno.net)