ANGELUS

Papa Franjo: Stjepan nam pokazuje put u uspostavljanju međusobnih odnosa u obitelji, u školi i na radnim mjestima

Papa Franjo predvodio je 26. prosinca molitvu Angelusa s hodočasnicima okupljenima na Trgu Sv. Petra u Vatikanu.

Dok još božićna radost razveseljuje naša srca odzvanjanjem divnog naviještanja Kristova rođenja koji donosi mir svijetu, danas slavimo sv. Stjepana, đakona i prvog mučenika. Na prvi pogled izgleda malo čudno povezati ta dva događaja, koji s jedne strane govore o betlehemskoj radosti, a s druge o Stjepanovoj drami, koji je bio kamenovan u Jeruzalemu, rekao je Papa, primijetivši kako je stvarnost drukčija, jer će maleno dijete spasiti čovječanstvo umirući na križu.

Sveti Stjepan svojim mučeništvom prvi je koji je slijedio stope Božjeg učitelja. Umro je povjeravajući svoj život Bogu i opraštajući svojim progoniteljima. Njegovo ponašanje je poziv svima nama da prihvatimo iz Isusovih ruku vjeru i sve pozitivno i negativno što nam život nudi. Naše je postojanje obilježeno ne samo sretnim trenucima, već i teškoćama i očajima, rekao je Papa. Istaknuo je da nam povjerenje u Boga pomaže da prihvatimo i naporne trenutke, rastući u vjeri i gradeći nove veze s braćom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga Stjepanova karakteristika, slična Isusu, je opraštanje, koje proširuje srce, rađa sudioništvo, vedrinu i mir. Stjepan nam pokazuje put u uspostavljanju međusobnih odnosa u obitelji, u školi i na radnim mjestima, posebno u župama i različitim zajednicama. Logika opraštanja i milosrđa uvijek pobjeđuje i otvara nova obzorja nade. Opraštanje se gaji molitvom, koja nam omogućuje da neprestano pred imamo očima Isusa.

Stjepan je uspio oprostiti svojim ubojicama, jer je bio pun Duha Svetoga, gledao je u nebo i otvorenim očima promatramo Boga. Iz molitve je crpio snagu, zaključio je Papa i preporučio vjernicima da se ustrajno mole kako bi nam Duh Sveti zagovorom Blažene Djevice Marije i sv. Stjepana podao dar snage koja liječi sve bojazni, slaboće i manjkavosti i podržao nas u našim nastojanjima da budemo muškarci i žene opraštanja.

Pozdravljajući razne hodočasničke skupine, Papa je izrazio nadu da će kontemplacija Djeteta Isusa pobuditi u nama osjećaje bratstva i sudioništva u obiteljima i zajednicama. Zahvalio je svima koji su mu poslali čestitke s raznih krajeva svijeta, posebno onima koji su te čestitke popratili svojim molitvama te nazočnima po običaju preporučio da ne zaborave moliti za njega.

IKA | Bitno.net

Objavljeno: 26. prosinca 2018.

Možda vam se svidi