Čitanja nam iz današnje liturgije daju vrlo snažne prizore: viđenje Božje slave o kojoj govori prorok Danijel, sa Sinom Čovječjim, Isusom Kristom, pred Ocem; zatim borbu arkanđela Mihaela i njegovih anđela s velikim zmajem, starom zmijom, onim kojega se naziva đavlom, a zavodi cijelu naseljenu zemlju, ali je pobijeđen, kako stoji u Otkrivenju; te Evanđelje u kojemu Isus govori Natanaelu: „Gledat ćete otvoreno nebo i anđele Božje gdje uzlaze i silaze na Sina Čovječjega“. Papa Franjo je stoga govorio o borbi između Sotone i Boga.

Do te borbe dolazi nakon što Sotona pokušava uništiti ženu koja treba roditi dijete. Sotona uvijek nastoji uništiti čovjeka – istaknuo je Papa te dodao – Biblija nam od početka govori o tomu, o tom Sotoninu zavođenju u svrhu uništavanja. Možda i iz zavisti – primijetio je Sveti Otac. Izuzevši osobne grijehe, brojni su nacrti dehumanizacije čovjeka njegova djela, jednostavno stoga što mrzi čovjeka. Lukav je, to nam kaže prva stranica Knjige Postanka. Stvari prikazuje kao da su dobre. Ali, njegova je namjera uništenje – napomenuo je papa Franjo te istaknuo da nas, naprotiv, anđeli štite.

Anđeli štite čovjeka, i štite Čovjeka-Boga, najuzvišenijega Čovjeka, Isusa Krista koji je savršenstvo ljudskoga roda, najsavršeniji. Zbog toga Crkva časti anđele, jer će biti u slavi Božjoj, oni jesu u slavi Božjoj – rekao je Papa – jer štite veliko skriveno Božje otajstvo, da je Riječ postala tijelo – napomenuo je Sveti Otac.

Istaknuvši potom da je zadaća Božjega naroda čuvati u sebi čovjeka, čovjeka Isusa, jer je čovjek taj koji daje život svim ljudima, papa je Franjo napomenuo da Sotona, naprotiv, u svojim nacrtima o uništenju, smišlja humanistička objašnjenja koja idu upravo protiv čovjeka, protiv ljudskoga roda i protiv Boga. Borba je u kršćanskom životu svakodnevna stvarnost: u našem srcu, našem životu, u našoj obitelji, u našem narodu i našim crkvama… Ako se ne borimo bit ćemo pobijeđeni – napomenuo je Sveti Otac te dodao da je, međutim, taj posao, da se bore i pobjeđuju, Gospodin dao prije svega anđelima.

Papa je na kraju potaknuo na molitvu arkanđelima Mihaelu, Gabrielu i Rafaelu, te posebno na onu – kako je rekao – vrlo staru, ali vrlo lijepu molitvu arkanđelu Mihaelu, da se nastavi boriti kako bi zaštitio najveće otajstvo ljudskoga roda: da je Riječ postala Čovjekom, da je umrla i uskrsnula. To je naše blago. Neka se on i dalje bori kako bi ga zaštitio – rekao je na kraju papa Franjo.

RV/Bitno.net