Papa Franjo bi se tijekom posjeta Ujedinjenim narodima 25. rujna, trebao sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, izjavio je u srijedu nadbiskup Bernardito Auza, stalni promatrač Svete Stolice pri UN-u, a prenosi Associated Press.

Svetog Oca očekuje jedno od najzahtjevnijih putovanja njegova dosadašnjeg pontifikata pri kojem će posjetiti Kubu, Sjedinjene Američke Države i sjedište UN-a, gdje će održati govor uoči Summita o održivom razvoju. Premda se u pojedinim medijima špekuliralo kako će Papa, u skladu s temom summita, staviti naglasak na točke iz svoje enciklike Laudato Si, nove okolnosti, vezane uz trenutačnu izbjegličku krizu, daju naslutiti kako će Sveti Otac govoriti o zabrinjavajućem stanju na Bliskom istoku.

Auza je izjavio kako očekuje da će papa Franjo izraziti zahvalnost za napore koje je UN uložio u stabiliziranju situacije, međutim mogao bi upozoriti i na brojne pogreške.

„Nema većeg neuspjeha za UN nego nesposobnost da se spriječi ono što se događa na Bliskom istoku te sada u Sjevernoj Africi“, naglasio je nadbiskup.

Razlog Papina sastanka s Putinom jest trenutačno predsjedanje Rusije Vijećem sigurnosti. S druge strane, veleposlanik Rusije pri UN-u, Vitaly Churkin, izjavio je kako nije upoznat s Putinovim dolaskom na summit niti njegovim susretom sa Svetim Ocem. Ako do sastanka dođe, bit će to njihov treći u Franjinom pontifikatu.

Podsjećamo, Papa će se na Kubi sastati s kubanskim predsjednikom Raulom Castrom te održati dvije mise na otvorenom u Havani i Holguinu, dok je centralni događaj njegova posjeta SAD-u Svjetski susret obitelji koji se održava u Philadelphiji. Uz susret u Philadelphiji najavljen je i Papin govor zastupnicima u Kongresu.

Tino Krvavica | Bitno.net