Opisujući medicinske sestre i zdravstvene tehničare kao stručnjake u čovještvu, papa Franjo je napomenuo da su pozvani ostvarivati nezamjenjivu zadaću humanizacije u rastresenom društvu koje prečesto ostavlja slabe ljude na rubovima i koje se interesira samo za one koji su „vrijedni truda“ ili koji odgovaraju kriterijima učinkovitosti ili zarade. Ove je riječi Sveti Otac izrekao u subotu pred oko 6500 predstavnika talijanskog Nacionalnog saveza profesionalnog medicinskog osoblja, koji su se susreli s njime povodom kongresa koji bi se u Rimu trebao održati sljedećeg tjedna. Dodajmo da spomenuta organizacija broji oko 450 tisuća članova.

Podsjećajući medicinsko osoblje na četiri temeljne zadaće etičkoga kodeksa medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara: promicanje zdravlja, prevenciju bolesti, vraćanje zdravlja i ublažavanje patnje, Papa je rekao da se njihov profesionalizam očituje ne samo na tehničkom području, nego još više na području ljudskih odnosa. To je zato što dolaziti u kontakt s liječnicima, obiteljima i pacijentima u bolnicama, mjestima liječenja i domovima, znači nalaziti se na raskrižju tisuća odnosa. Sveti je Otac rekao da se upravo u toj sintezi njihove tehničke sposobnosti i ljudske osjetljivosti očituje puna vrijednost i dragocjenost njihova rada.

Papa Franjo je potom podsjetio na prizor iz Matejeva evanđelja, u kojem Isus iscjeljuje gubavca, istaknuvši pritom važnost fizičkog dodirivanja bolesnih kako bismo uklonili daljinu i omogućili bolesnicima da dožive Božju nježnost i blizinu. Nježnost je zapravo ključ za razumijevanje bolesnih, a također dragocjeni lijek za izlječenje – kazao je Papa i istaknuo važnost „medicine nježnosti“. Dodir ili osmijeh puni su značenja za bolesnu osobu – nastavio je Sveti Otac – Riječ je o jednostavnim gestama, no one omogućuju bolesniku da se osjeća praćenim i blizu iscjeljenja, čineći ga da se osjeća osobom, a ne samo brojem. Kad to budete činili – potaknuo je prisutne – sjetite se na koji je način Isus dodirnuo gubavca: ne na rastreseni, ravnodušni i ojađeni način, nego na pozoran način pun ljubavi, koji je gubavcu omogućio da se osjeća poštovanim i kako je ljudima stalo do njega.

Papa je osim toga govorio o rizicima i teškim zahtjevima posla medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara, potičući pacijente da cijene njihov rad i zalaganje. U tom se kontekstu sa zahvalnošću prisjetio sestre Cornelije Caraglio, talijanske dominikanke i medicinske sestre, koja je spasila njegov život. Sveti je Otac prepričao kako je kao 20-godišnjak bio blizu smrti, ali je sestra Cornelia potaknula liječnike da učine više, što je spasilo Papin život. Papa Franjo ju je opisao kao dobru i hrabru ženu koja se usudila raspravljati s liječnicima te je na kraju zahvalio medicinskom osoblju jer se po njima spašavaju mnogi životi.

Radio Vatikan | Bitno.net