Papa Franjo primio je izaslanstvo budističkih monaha iz Kambodže u pratnji civilnih predstavnika te istaknuo da nas “ekološko obraćenje poziva na promjenu osobne aktivacije i loših navika kako bismo mogli sanjati, stvarati i djelovati zajedno u ostvarenju pravedne i ravnopravne budućnosti”.

Sveti Otac susreo se s izaslanstvom budističkih monaha iz Kambodže u pratnji civilnih predstavnika i predsjednika Dikasterija za međureligijski dijalog, kardinala Ángela Ayusa Guixota, u četvrtak, 19. siječnja u Vatikanu s ciljem jačanja međureligijske suradnje.

Papa je pohvalio napore u poticanju dijaloga među religijama, rekavši da taj važan element društva pomaže ljudima da žive “mirno kao braća i sestre”.

Potom je istaknuo važnost življenja “jednostavnim načinom života u svijetu koji je ranjen pohlepom i pretjeranom željom za financijskim dobrom, uz nedostatak solidarnosti s bližnjima i gotovo vrlo malim poštovanjem prema okolišu u mnogim područjima”.

Papa Franjo napomenuo je da se pozitivne promjene mogu dogoditi samo kroz “promjenu srca, vizije i prakse”.

“Siromaštvo i nedostatak poštovanja dostojanstva marginaliziranih uzrokuju patnje i razočaranja u našem vremenu. Protiv njih se moramo boriti sveobuhvatnim strategijama koje promiču svijest o temeljnoj krhkosti našeg okoliša”, rekao je papa Franjo.

Ekološko obraćenje, istaknuo je Papa, može započeti tek kada jasno prepoznamo “ljudske korijene u sadašnjoj ekološkoj krizi”.

“Neophodno je hitno tražiti, kroz dijalog na svim razinama, integrirana rješenja koja se temelje na poštivanju temeljne međuovisnosti između ljudi i prirode”, dodao je.

Dodao je da samo istinsko pokajanje može stati na kraj ideologijama i praksama koje štete zemlji, uključujući pretjeranu potragu za profitom i nedostatkom solidarnosti.

“Ekološko obraćenje ima za cilj pretvoriti ono što se događa u svijetu u osobnu patnju i tako prepoznati doprinos koji svatko može dati u vezi s tim”, zaključuje Papa. “Poziva nas na osobnu aktivaciju, na promjenu loših navika kako bismo mogli sanjati, stvarati i djelovati zajedno u ostvarenju pravedne i ravnopravne budućnosti”.

Međureligijski dijalog, rekao je papa Franjo, pomaže ljudima različitih religija da rade zajedno na njegovanju ekološke odgovornosti.

Slijedeći te prakse, “budisti mogu postići suosjećajnu zaštitu za sva bića, uključujući Zemlju, njihovo stanište”.

Kršćani, dodao je Papa, ispunjavaju svoju ekološku odgovornost kada nastoje zaštititi sve stvoreno kao njegovi pouzdani upravitelji.

Papa Franjo zaključio je svoje obraćanje budističkom izaslanstvu monaha iz Kambodže zahvalivši im što su odvojili vrijeme da posjete Rim što je ujedno bila i prilika da se učvrsti trajno prijateljstvo i da se nastavi suradnja s Dikasterijem za promicanje međureligijskog dijaloga.

“Na vas i na sve stanovnike vaše plemenite zemlje, rekao je Papa, zazivam obilje Gospodinova blagoslova!” zaključio je.