Foto: Vatican Radio

Komentirajući liturgijsko čitanje iz Poslanice svetoga Jakova, koje govori o napastima, Papa je rekao da se napast u početku očituje bezazlenom, a potom se mijenja i postaje poput kaveza iz kojeg je jako teško izaći. U propovijedi je Sveti Otac potvrdio riječi apostola Jakova da Bog nikada ne napastuje čovjeka, nego ljudske požude. Požude navode na grijeh, a grijeh donosi smrt – ustvrdio je Papa pitajući:
„Odakle dolazi napast? Kako djeluje u nama?“ Apostol tvrdi da ne dolazi od Boga, nego od naših požuda, od naših unutarnjih slabosti; posljedica su istočnoga grijeha: napasti odatle dolaze, dolaze iz požuda. Zanimljivo je to da napast ima tri obilježja: raste, zarazna je i opravdava se. Raste: mirno započinje i postupno buja… Isus je to rekao govoreći o prispodobi žita i kukolja: žito je raslo, ali i kukolj koji je posijao neprijatelj. Napast raste… A ako je netko ne zaustavi, onda potpuno obuzima – istaknuo je Papa.

Osim toga, napast traži društvo, zarazna je; a kad buja i širi se, napast nas stavlja u okove iz kojih nije lako izaći. To su iskusili i Apostoli, o tomu govori današnje evanđelje. Apostoli se pred Učiteljem uzajamno optužuju jer nisu donijeli kruh na lađu. Isus ih pak upozorava da se paze „farizejskoga i Herodova kvasca“. Oni nastavljaju ne obazirući se na Njegove riječi; tražili su krivca, a nisu slušali što im je Isus govorio – objasnio je Sveti Otac.

I nama se tako događa kad smo u napasti, ne čujemo Božju riječ: ne slušamo, ne shvaćamo. Isus je morao podsjetiti na umnažanje kruhova da Apostole oslobodi od toga utjecaja, koji nas zatvara, oduzima nam sposobnost dalekovidnosti, zatvara obzor, i tako nas navodi na grijeh. Kada smo u napasti, samo nas riječ Božja može osloboditi. Treba slušati Njegovu riječ jer nam ona otvara obzore… Bog je uvijek spreman osloboditi nas od napasti. A Isus je velik jer ne samo da nas izbavlja iz napasti, nego i ima povjerenja u nas – ustvrdio je Papa.

To je povjerenje velika snaga, kad smo u napasti: Bog nas čeka, ima povjerenja u nas kad smo u napasti, uvijek otvara obzore. Naprotiv, Sotona ih napašću zatvara, zatvara i uprizoruje ozračje slično ozračju na lađi. Jedino ako se sluša Isusova riječ, moguće je osloboditi se tog ozračja – istaknuo je Sveti Otac te potaknuo na molitvu.

Molimo Gospodina da nam uvijek, kada smo u napasti, kao i Apostolima, svojom strpljivošću veli: slušaj, budi miran! Sjeti se onoga što sam ti u određenom trenutku učinio, u ono vrijeme: sjeti se! Podigni oči, gledaj obzor, ne zatvaraj oči, ne zatvaraj se nego idi naprijed! U trenutku napasti Njegova će nas riječ očuvati od grijeha – zaključio je papa Franjo.

Radio Vatikan