Vidjeti u bolesnima braću o kojoj valja brinuti, a ne teret ili trošak, nego osobe s njihovim dostojanstvom – istaknuo je papa Franjo, kao što je već više puta učinio tijekom svojega papinstva, primivši u audijenciju predstavnike Konfederacije Federsanità koja okuplja lokalne zdravstvene ustanove, bolnice, ustanove za hospitalizaciju i znanstvenu njegu, zajedno s predstavnicima Udruge talijanskih općina. Pritom se osvrnuo na aktualno stanje, upozoravajući na nedostatke zdravstvenoga sustava, javlja Vatican News.

Pandemija nas je naučila da se pojam „neka se spasi tko god može“ brzo pretvara u „svi protiv svih“, proširujući raskorak u nejednakostima i povećavajući sukobljavanje. Naprotiv, potrebno je raditi kako bi svi imali pristup liječenju, da se podupre i promiče zdravstveni sustav, te da i dalje bude besplatan. Rezanje sredstava za zdravstvo sramota je za čovječanstvo.

Blizina

Papa je u svojem govoru uputio na neke načine promicanja društveno-zdravstvene i društveno-asistencijalne integracije. Prvi je blizina, protuotrov za autoreferencijalnost. Vidjeti u pacijentu sebe – kazao je – kida lance sebičnosti, ruši postolje na koje smo katkada u iskušenju popeti se, i potiče nas da se prepoznamo kao braća, bez obzira na jezik, geografsko podrijetlo, društveni status ili zdravstveno stanje. To su braća kojima se valja posvetiti, pobrinuti se za njih, pratiti kao što je Isus učinio s učenicima iz Emausa. Očitovati blizinu znači također nadvladati udaljenosti, učiniti da nema bolesnih iz „serije A“ i „serije B“, pustiti u optjecaj energiju i sredstva kako nitko ne bi bio isključen iz socijalno-zdravstvene skrbi.

Važnost javnoga zdravstva

Nadovezujući se na riječi predsjednika konfederacije, Papa je istaknuo važnost javnoga zdravstva, posebno u Italiji. Kada neka zemlja izgubi to bogatstvo, koje je javno zdravstvo, započinje praviti razlike među stanovništvom; dijeliti na one koji imaju pristup, koji mogu imati zdravstvenu zaštitu, uz plaćanje, i na one koji su bez zdravstvenih usluga. Zbog toga je ovdje u Italiji javno zdravstvo vaše blago; nemojte ga izgubiti – potaknuo je Papa.

Cjelovita njega

Ako je sve povezano – dodao je – trebamo također razmotriti koncept zdravlja u cjelovitoj perspektivi koja obuhvaća sve dimenzije osobe. „Cjelovitost“ je stoga drugi put koji je predložio papa Franjo, ističući kako kada je Isus nekoga ozdravio, vratio mu je dostojanstvo, ponovno ga uključio u društvo, dajući mu nov život. Bolesti – dodao je – neće nikada moći poništiti vrijednost ljudskoga života, i to od začeća do prirodnoga kraja. To je horizont koji istraživanja i oni koji rade u zdravstvu trebaju imati na umu.

Holistička vizija skrbi pridonosi u suprotstavljanju kulture odbacivanja, koja isključuje one koji, iz različitih razloga, ne zadovoljavaju određene standarde. Takva je današnja kultura, kultura odbacivanja. Ono što ne služi, izbacuje se. Iskoristi se i baci, ali na svim razinama – upozorio je Papa te dodao – U društvu koje je izloženo opasnosti da u bolesnima vidi teret i trošak, valja ponovno u središte staviti ono što je neprocjenjivo, što se ne može kupiti ni prodati, odnosno dostojanstvo osobe.

Učiniti da prevlada opće dobro

Opće je dobro posljednji „protuotrov“ koji je istaknuo papa Franjo, a koje je sredstvo protiv ostvarivanja jednostranih interesa. I u zdravstvenom je području često iskušenje da se dopusti da prevladaju gospodarske ili političke prednosti neke skupine na štetu većine stanovništva. To vrijedi i na razini međunarodnih odnosa – upozorio je Papa te na kraju ohrabrio prisutne da djeluju u službi bolesnih i društva, gledajući primjer svetoga Giuseppea Moscatija, „dobroga Samarijanca“ koji je znao utjeloviti stil cjelovite skrbi na teritoriju.