Apostolskim pismom u obliku motuproprija „Vocare peccatores“, potpisanim na svetkovinu sv. Josipa, 20. ožujka 2023., a objavljenim 5. travnja, papa Franjo izmijenio je neke kanone pod naslovom XXVII i kanon 1152 Zakonika kanona istočnih Crkava. Izmjene stupaju na snagu 29. lipnja 2023., na svetkovinu sv. Petra i Pavla., prenosi Vatican News.

Papa Franjo u Apostolskom pismu jasno kaže da je svrha kazne ponovna uspostava pravde, ispravljanje počinitelja i popravak prijestupa i štete. Pastiri, dakle, pokazuju svoju brižnost kada pokušavaju ispraviti ponašanje kršćanskih vjernika koji griješe.

“Nove norme mnogo jasnije određuju kada crkvena vlast mora intervenirati u slučaju prekršaja”, objasnio je mons. Juan Ignacio Arrieta, tajnik Dikasterija za tumačenje zakonskih propisa. “Precizniji su, i kazne koje se izriču su također jasnije, bolje određene. Štoviše, istočna disciplina također je usklađena s latinskom disciplinom u mnogim aspektima, poput zlostavljanja maloljetnika i zaštite sakramenata”.

Podsjećamo, papa Franjo je 2021. godine izmijenio kanone VI. knjige Zakonika kanonskoga prava o kaznenim sankcijama u Latinskoj Crkvi, apostolskom konstitucijom Pascite gregem Dei. Bio je to rad na reviziji koja je započeta tijekom pontifikata pape Benedikta XVI.

Tada je papa Franjo objasnio da je jasno da se kaznena disciplina koju je objavio sveti Ivan Pavao II. u Zakoniku kanonskog prava iz 1983. treba revidirati, “da bi ju crkveni pastiri mogli koristiti kao fleksibilnije sredstvo ispravljanja i spasenje koje se može primijeniti brzo i s pastoralnim milosrđem da bi se izbjegla teža zla i donijelo ozdravljenje ozljeda uzrokovanih ljudskom slabošću”. Izmjene su stupile na snagu 8. prosinca 2021. godine.

Papa je ustvrdio da je to “konkretan i bitan zahtjev milosrđa, ne samo prema Crkvi, kršćanskoj zajednici i potencijalnim oštećenicima, nego i prema onima koji čine zločine, a i sami trebaju milosrđe i popravak Crkve”. Istaknuo je da je “u prošlosti velika šteta učinjena neuvažavanjem bliskog odnosa koji postoji u Crkvi između vršenja milosrđa i pribjegavanja – gdje to okolnosti i pravda zahtijevaju – disciplinskim sankcijama”.