Papa Franjo, dom sv. marte 2, ponižavanje

Put svetosti je poniznost – ustvrdio je Sveti Otac u propovjedi na jutrošnjoj svetoj misi koju je slavio u kapeli Doma Sveta Marta. Papa je ponovio da Bog uvijek oprašta grijeh, ali da „rane pokvarenosti teško ozdravljaju“.

Komentirajući prvo misno čitanje, Papa je rekao da je kralj David bio nadomak pokvarenosti, ali mu je prorok Natan, kojeg je Bog poslao, ukazao na njegov grijeh. Papa je u propovijedi govorio o kralju Davidu, „svetom grješniku“. David je dakle grješnik, ali nije pokvaren, jer pokvarenjak ne shvaća svoje stanje.

Potrebna je posebna milost za promjenu povarena srca. David je još imao plemenito srce, priznao je svoj grijeh. Što mu pak veli Natan? „Gospodin oprašta tvoj grijeh, ali rast će pokvarenost koju si posijao. Ubio si nevinu osobu da sakriješ preljub. Mač se nikada neće udaljiti od tvoje kuće“. Bog oprašta grijeh, David se obratio, ali rane pokvarenosti teško ozdravljaju. Gledamo to u mnogim dijelovima svijeta – kazao je Papa.

David se imao sučeliti sa svojim pokvarenim sinom Abšalomom, koji mu je objavio rat. David okuplja svoje i odlučuje napustiti grad, ali omogućuje da se vrati Kovčeg saveza, ne zlorabi Boga kako bi se obranio. Odlazi „kako bi spasio narod“. To je pak put svetosti kojim David kreće, nakon zapadanja u pokvarenost – istaknuo je papa Franjo.

David dakle plačući i pokrivene glave napušta grad, a na putu nailazi na čovjeka koji ga proklinje. Šimej ga naziva „krvnikom“. David podnosi sve, jer misli da „ako ga Šimej proklinje, da to čini jer mu je Gospodin“ rekao. David je potom svojim slugama rekao: „Eto, moj sin koji je izašao od moga tijela radi mi o glavi. Stoga pustite da taj Benjaminovac proklinje, ako mu je Gospodin to zapovjedio – podsjetio je Papa dodajući:

David zna čitati znakove: ovo je trenutak njegova poniženja, trenutak plaćanja vlastite krivnje. Možda će Gospodin pogledati na moju nevolju te mi vratiti dobro u zamjenu za današnje proklinjanje; predaje se dakle u Božje ruke. To je Davidov put, od pokvarenosti do predanja u Božje ruke. A to je svetost, to je poniznost. Jedino po ponižavanju poniznost može doći do nečijeg srca. Nema poniznosti bez ponižavanja, a ako netko ne podnosi ponižavanje, onda nije ponizan. To je razvidno, to je matematika – ustvrdio je Sveti Otac.

Ponižavanje je jedini put do poniznosti. David postiže svetost po ponižavanju. Svetost koju Bog dariva svojoj djeci i Crkvi dolazi po snižavanju njegova Sina, koji se prepušta da ga izruguju, da ga razapnu. To ponižavanje Sina Božjega je put svetosti. A David, svojim ponašanjem, proriče Isusovo ponižavanje. Od Boga molimo milost za svakoga od nas i za cijelu Crkvu, molimo također milost da shvatimo kako nema poniznosti bez ponižavanja – zaključio je papa Franjo.

Radio Vatikan | Bitno.net