Otrantski mučenici, redovnice Laura Montoya i Maria Guadalupe García Zavala, na početku svete mise koju je predvodio papa Franjo na Trgu svetoga Petra, proglašeni svetima, nude izvanredna svjedočanstva ljubavi i kršćanskoga života. Oni su svijetli primjeri vjernosti Kristu i potiču nas da Krista naviještamo riječju i životom, te da prema svima svojom djelotvornom ljubavlju svjedočimo Božju ljubav – istaknuo je Papa.

Riječ poziva na vjernost Kristu, sve do mučeništva. Stranicu uzvišenoga svjedočenja evanđelja 1483. godine ispisalo je 813 osoba preživjelih osmanlijsku opsadu i zauzimanje Otranta, a potom ubijenih jer su odbili zanijekati vlastitu vjeru – podsjetio je Sveti Otac pitajući: Gdje su otrantski mučenici našli snagu da budu vjerni? Upravo u vjeri, koja premašuje granice našega ljudskog pogleda, ovozemnoga života i gleda „otvoreno nebo“ – kako veli sveti Stjepan, i živoga Krista zdesna Ocu. Dragi prijatelji, čuvajmo primljenu vjeru, obnavljajmo svoju vjernost Kristu, i usred prepreka i nerazumijevanja. Bog nam nikada neće uskratiti snagu i spokoj – ustvrdio je papa Franjo.

Ističući ljepotu naviještanja Krista i njegova evanđelja, Papa je podsjetio na djelo naviještanja u Kolumbiji – u prvoj polovici dvadesetoga stoljeća – svete Laure Montoya, najprije kao učiteljice, a potom kao duhovne majka domorodaca. Njezine duhovne kćeri danas naviještaju evanđelje u najzabitnijim mjestima i neka su vrsta izvidnice Crkve – ustvrdio je Sveti Otac.
Ova nas prva svetica rođena u kolumbijskoj zemlji uči da budemo velikodušni s Bogom, da sami ne živimo vjeru – kao da je moguće zasebno živjeti vjeru – nego da je naviještamo, da radost evanđelja svjedočimo riječima i djelima u svakoj sredini gdje se nalazili. Uči nas u drugome gledati lice Isusovo, da svladamo ravnodušnost i individualizam, koji nagriza kršćanske zajednice i naše srce. Uči nas da bez predrasuda, diskriminacije, uzdržljivosti, s istinskom ljubavlju sve prihvaćamo dajući im najbolje što imamo i naročito s njima dijeleći ono što nam je najdragocjenije, a to nisu naša djela ni naše organizacije, nego Krist i njegovo evanđelje – istaknuo je Sveti Otac.

Papa je potaknuo na svjedočenje djelotvorne ljubavi, krjeposti bez koje i mučeništvo i poslanje gube svoj kršćanski okus. Svjedok je toga uzvišenoga oblika ljubavi – rekao je Papa – sveta Marija Guadalupe Zavala, poznata kao majka Lupita, rođena u Meksiku 1878. godine, koja se odrekla udobna života. Koliko zla nanosi udobnost života, jer skamenjuje srce? Majka Lupita se odrekla udobnog života da slijedi Isusov poziv i služi bolesnima i napuštenima – rekao je Papa dodajući:
A to znači doticati tijelo Kristovo. Siromašni, napušteni, bolesni i rubni su tijelo Kristovo. A majka je Lupita dirala tijelo Kristovo i uči nas da se ne sramimo, da se ne bojimo kušati odbojnost u diranju tijela Kristova… Ova nas nova meksička svetica poziva da ljubimo kao što nas je Isus ljubio, a posljedica toga je nezatvaranje u sebe, u svoje probleme, svoje ideje, svoje interese, u ovaj mali svijet koji nam nanosi puno zla; da iziđemo i idemo ususret onima koji su potrebni pozornosti, razumijevanja, pomoći, da im gestama nježnosti i iskrenoga osjećaja i ljubavi nosimo srdačnu blizinu Božje ljubavi – ustvrdio je papa Franjo.

Danas proglašeni sveci – dodao je Papa – propituju i naš kršćanski život: A kako sam je vjeran Kristu? Nosimo li u sebi taj upit, da o njemu razmišljamo tijekom dana: kakao sam vjeran Kristu? Jesam li kadar očitovati svoju vjeru s poštovanjem, ali i hrabrošću? Jesam li pažljiv prema drugima, primijetim li onoga tko je potrebit, gledam li u svima braću i sestre dostojne moje ljubavi? Molimo po zagovoru Blažene Djevice Marije i novih svetaca da Gospodin svojom radošću i ljubavlju ispuni naš život – potaknuo je Papa na kraju propovijedi. (rv/bitno.net)