U poruci za jučerašnji Svjetski dan vodā papa Franjo je ponovno istaknuo da je pristup tom dobru temeljno ljudsko pravo koje treba poštovati zato što je ono prijeko potrebno za život i dostojanstvo osobe.

Voda je dobro bitno za ravnotežu ekosustava i za život ljudi; stoga ju valja nadzirati i brinuti o njoj kako ne bi bila zagađena ili izgubljena – istaknuo je Papa u poruci za jučerašnji Svjetski dan vodā koji se obilježava na temu „Voda za sve – Nemojmo nikoga ostaviti po strani“, a koji je ustanovila Organizacija ujedinjenih naroda. Za tu je prigodu papa Franjo napisao tweet u kojemu kaže: „Zahvalimo Bogu za sestru vodu, tako jednostavan i dragocjen element, i zauzmimo se kako bi bila dostupna svima“.

Ukloniti nepravde

Suhoća se planeta širi na nova područja – primijetio je Sveti Otac – a pučanstvo tih krajeva sve više trpi zbog nedostatka izvora pitke vode. Ne ostaviti nikoga po strani znači zauzeti se da se ukloni ta nepravda – napomenuo je Papa te objasnio – Bitan je zajednički rad kako bi se iskorijenilo to zlo koje pogađa brojnu našu braću i sestre. Potrebno je ujediniti napore u traženju općega dobra, gledajući u drugoj osobi konkretno lice. Samo će kroz takvo nastojanje primijenjene mjere imati okus susreta i sposobnost za odgovor na nepravdu koju valja ukloniti.

Edukacija novih naraštaja

Ne ostaviti nikoga po strani – dodao je Papa – znači također biti svjesni da je potrebno odgovoriti konkretnim djelima; ne samo kroz održavanje ili poboljšavanje vodnih struktura, nego i ulažući u budućnost, poučavajući nove naraštaje koristiti se vodom i brinuti o njoj. Svijest je o tomu prioritet u svijetu u kojemu se sve odbacuje i podcjenjuje i koji, u brojnim slučajevima, ne shvaća važnost bogatstava koja su nam na raspolaganju.

Odgojni izazov

Novi su naraštaji – zajedno sa svim stanovnicima planeta – pozvani vrjednovati i štititi to dobro. To je zadaća koja – prema Papinim riječima – započinje sviješću o osobama koje podnose neizbježne posljedice klimatskih promjena, kao i o svima koji su žrtve jednoga ili više oblika iskorištavanja i zagađivanja vodā. Taj će odgojni izazov oblikovati novo viđenje toga dobra, formirajući naraštaje koji cijene i vole bogatstva Zemlje – napisao je Papa.

Stvaraoci budućnosti

Svi smo stvaraoci budućnosti, a međunarodna zajednica već ulaže u sutrašnjicu našega planeta. Potrebno je stoga razviti planove financiranja kao i dalekosežne vodne projekte. Takva će odlučnost pomoći u nadvladavanju viđenja o pretvaranju vode u jednostavnu robu, koje je regulirano isključivo zakonima trgovine – stoji u Papinoj poruci za današnji Svjetski dan vodā.

Vatican News | Bitno.net