Riječ je uglavnom o djeci s posebnim potrebama i dijelom o djeci s poremećajima u ponašanju, uglavnom članova inozemnih useljeničkih obitelji.

Neka od njih žive u obiteljskoj kući, odnosno odgovornoj zajednici koja nadomješta prirodnu obitelj, a neki u posebnim ustanovama i udrugama. Taj pothvat nazvan “Dječji vlak: putovanje kroz ljepotu”, dio je događanjâ posvećenih djeci u okviru “Predvorja naroda”, odnosno strukture Papinskoga vijeća za kulturu.

Svoj je djeci potrebna milost, ali ovoj možda više nego drugima – te riječi jedne odgojiteljice izrečene dok je čekala dolazak Svetoga Oca, dobro očituje raspoloženje koje je vladalo na Vatikanskoj željezničkoj postaji. Čim je stigao, papa Franjo odmah je bio okružen desetcima malih putnika, s kojima je odmah uspostavio živahan razgovor. Izgledao je poput župnika koji se šali sa svojim malim župljanima, izvijestio je Radio Vatikan.

[facebook]Ako želiš čitati samo bitne informacije, klikni Like![/facebook]

Djeca, koja dolaze iz više talijanskih gradova, ali su iz najrazličitijih zemalja, darovali su Svetom Ocu crteže i uratke koje su napravila u prvom dijelu toga putovanja, a koji je obuhvatio posjete katedralama njihovih gradova, kako bi kroz igru upoznali povijest i umjetnost.

„Dječji vlak”, koji je prvi put u povijesti dovezao posjetitelje na Vatikansku željezničku postaju koji dolaze pozdraviti Papu, bilo je uistinu jedinstveno putovanje – kako je i u razgovoru za Radio Vatikan rekao Mauro Moretti, izaslanik Talijanske željeznice. Vlak s toliko djece, to se još nikada nije dogodilo. Imali smo brojne ličnosti, pape i predsjednike država, ali mislim da je ovo današnje putovanje bilo ljepše i znakovitije, jer su tu bila djeca, i to neka s velikim životnim problemima, koja su danas imala dan pun svjetlosti… Rekao bih da je to bio vlak nade i ljubavi – dodao je Moretti. (ika/bitno.net)