Papa je gostu iz Ukrajine zajamčio svoju stalnu molitvu. U priopćenju glasnogovornika Svete Stolice Mattea Brunija također se podsjeća na brojne javne apele i neprestane zazive Gospodinu za mir koje je papa Franjo upućivao od veljače prošle godine.

Obojica su se složili da se humanitarni napori za pomoć stanovništvu moraju nastaviti. Papa je posebno istaknuo hitnu potrebu za „gestama čovječnosti“ prema najranjivijima koji su nevine žrtve ovog sukoba.

Nakon susreta s Papom, ukrajinski čelnik susreo se s nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom. Razgovor s tajnikom za odnose s državama i međunarodnim organizacijama Državnog tajništva bio je „srdačan“, stoji u priopćenju. Fokus razgovora bio je na aktualnom ratu u Ukrajini i hitnim potrebama vezanim uz njega, posebice humanitarne prirode, kao i na potrebi za nastavkom napora za postizanje mira, navodi Državno tajništvo u zasebnom priopćenju. U razgovoru su razmotrili niz bilateralnih pitanja, koja se prvenstveno tiču života Katoličke Crkve u zemlji.

Papa Franjo je ukrajinskom predsjedniku poklonio brončani rad koji predstavlja maslinovu grančicu kao simbolom mira, kao i dva dokumenta: svoju poruku za ovogodišnji Svjetski dan mira i Dokument o ljudskom bratstvu za svjetski mir i zajednički život. Osim toga, Sveti Otac je Zelenskom darovao knjigu Vatikanske izdavačke kuće o Statio Orbis, molitvi pape Franje na praznom Trgu svetog Petra 27. ožujka 2020., kao i svezak „Enciklika o miru u Ukrajini“, zbirku papinih tekstova o toj temi.

Zelenski je Papi na dar donio umjetničko djelo izrađeno od neprobojne ploče. Poklonio mu je i sliku pod naslovom „Gubitak“ koja govori o ubijanju djece u ratu.

Oba razgovora u Vatikanu odvijala su se uz nazočnost prevoditelja Državnog tajništva. Riječ je o ukrajinskom franjevcu o. Marku Gonkalu, rođenom u Žitomiru u Ukrajini kojega se Papa spomenuo na općoj audijenciji u ožujku 2022. i zahvalio mu na njegovom svjedočanstvu: „Njegovi su roditelji u ovom trenutku u skloništima pod zemljom kako bi se zaštitili od bombi, u mjestu blizu Kijeva. I on nastavlja obavljati svoju dužnost ovdje, s nama…“.

Bio je to drugi susret pape Franje i Volodimira Zelenskog u Vatikanu. Prvi se dogodio 8. veljače 2020., neposredno prije početka velike pandemije.

Prije susreta s Papom, Zelenski se u Rimu susreo s talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom, a potom i s premijerkom Giorgiom Meloni.