Posljednji je puta palestinski čelnik bio u Vatikanu godine 2018., kao i godinu dana prije toga kada se također razgovaralo o tome.

Predsjednik Abbas nakon susreta s Papom razgovarao je i s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom i tajnikom za odnose s državama nadbiskupom Paulom Gallagherom. U „srdačnim razgovorima” bilo je riječi o preprekama na putu mira na Bliskom istoku, ističe se u priopćenju nakon susreta.

„Apsolutno je nužno ponovno pokrenuti izravni dijalog u cilju nalaženja dvodržavnoga rješenja. Pritom mora pomoći i međunarodna zajednica”, navodi se u priopćenju. S obzirom na pitanje svetoga grada Jeruzalema, Sveta Stolica ističe da on mora biti priznat „kao mjesto susreta” a ne sukoba tri abrahamske religije.

Protekloga ljeta Sveta Stolica pokušala je posredovati između Izraela, Palestine i SAD-a u sporu oko izraelskih planova aneksije. Tadašnji izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je naime anektiranje 30 posto zaposjednute Zapadne obale. Novi premijer Naftali Bennett krajem kolovoza medijima je izjavio da za vrijeme njegove Vlade „neće biti palestinske države, ali ni aneksije područja Zapadne obale”. No, Izrael nastavlja graditi naselja na tom području.

Sveta Stolica uvijek se ponovno izjašnjavala za dvodržavno rješenje s godine 1967. međunarodno priznatim granicama.

U lipnju 2014. predsjednik Abbas sudjelovao je zajedno s tadašnjim izraelskim predsjednikom Šimonom Peresom na molitvi za mir u Vatikanskim vrtovima.