Tiskovni ured Svete Stolice objavio je da je Sveti Otac u ponedjeljak 9. studenoga u audijenciju primio o. Pierluigija Maccallija, misionara koji je u listopadu oslobođen nakon što su ga džihadisti više od dvije godine držali u zarobljeništvu.

O. Maccalli otet je u noći sa 17. na 18. rujna 2018. u svojoj župi u Nigeru. Na slobodu je pušten početkom listopada 2020. u Maliju.

Nakon audijencije, 59-godišnji misionar rekao je za Vatican News da mu je Papa, kada su se pozdravljali, poljubio ruku.

„Nisam nikada mislio da se jedan misionar koji ide na periferije svijeta jednoga dana može naći ispred istoga Pape, koji drži sveopću Crkvu. To su teški osjećaji za objasniti… neprestano sam govorio hvala, hvala, hvala“, ustvrdio je.

„Bio sam dirnut, ponajviše govoreći Papi o onomu što sam proživio, a zatim sam mu preporučio u molitvu, prije svega, zajednice u koje sam išao, i koje su sada više od dvije godine bez misionarske prisutnosti i svećenika“, rekao je o. Maccalli.

Kazao je da je zamolio Franju da u svojim molitvama zadrži Katoličku Crkvu u Nigeru što je Papa vrlo pažljivo slušao. Dodao je da mu je zahvalio za njegove i molitve Crkve za njegovo oslobođenje. Zatim je rekao da mu je papa Franjo odgovorio rekavši da ga je Crkva podržala, ali da je on podržao Crkvu.

O. Pierluigi osvrnuo se i na dvije godine zarobljeništva u pustinji. Kazao je da je u pustinji isplakao mnogo suza koje su mi bile „kruh“ i molitva kada nije „znao što reći“. Prikazao ih je Gospodinu da „natopi tu bezvodnu misijsku zemlju, ali i bezvodnu zemlju srca koja osjećaju mržnju, uzrokujući rat i nasilje“.

Boravak u pustinji podsjetio ga je, kako je rekao, na ono što je bitno.

„Ondje shvatite da je bitno piti vode, nešto pojesti, čak i ako je to ista hrana svakoga dana – luk, leća i sardine. Ali vidite da suštinu ne čine birana jela. Tako je i u duhovnom životu: ono što se računa je šalom, opraštanje i bratstvo, i kao misionar osjećam se još snažnijim biti svjedok mira, bratstva i opraštanja, danas i uvijek“, rekao je o. Maccalli za Vatican News.