Prošlo je 50 godina od posjeta Pavla VI. Fanaru, u Istanbulu, u srpnju 1967. godine, i posjeta patrijarha Atenagore Rimu, u listopadu iste godine – podsjetio je papa Franjo susrevši se s izaslanstvom Carigradskoga ekumenskog patrijarhata koje je stiglo u Rim u prigodi tradicionalne razmjene posjetâ povodom proslave svetih zaštitnika, Petra i Pavla 29. lipnja u Rimu, i Andrije 30. studenoga u Istanbulu.

Primjer tih hrabrih i dalekovidnih pastira – istaknuo je papa Franjo govoreći o Pavlu VI. i patrijarhu Atenagori – ohrabruje nas da slijedimo naš put prema punom jedinstvu. Prije pedeset godina ta su dva posjeta bila događaji koji su pobudili golemu radost i zanos kod vjernikâ u Crkvi u Rimu i u Carigradu, i pridonijeli su tomu da dozrije odluka o odašiljanju izaslanstava u prigodi blagdana njihovih zaštitnika, što činimo i danas – napomenuo je Papa. Ta se tradicija obnavlja i donosi plod; jača u nama želju da se ponovno uspostavi puno zajedništvo između katolika i pravoslavnih, koje već – kako je rekao – unaprijed iskušavamo u bratskom susretu, u zajedničkoj molitvi i zajedničkom služenju Evanđelju.

Ali, riječ je o zajedništvu koje nije istovrsna jednoličnost – objasnio je Papa govoreći o svetima Petru i Pavlu, glavnim zaštitnicima Crkve u Rimu koji su – kako je rekao – različitim stilovima i na različite načine služili Gospodinu, sve do žrtvovanja vlastita života. Još od davnih vremenâ, Crkva na Istoku i na Zapadu, spomen na mučeništvo Petra i Pavla, ujedinjuje u jedno slavlje. Primjereno je, naime, zajedno slaviti njihovu žrtvu iz ljubavi prema Gospodinu, što je istodobno spomen na jedinstvo u različitosti – istaknuo je papa Franjo. Kako dobro znate, tu dvojicu apostola ikonografija predstavlja u uskom zagrljaju – primijetio je Papa te dodao – proroštvo je to jedinoga crkvenog zajedništva u kojemu opravdane razlike trebaju živjeti zajedno.

Papa je potom spomenuo i nedavni susret u Kairu – kako je rekao – s voljenim bratom, ekumenskim patrijarhom Bartolomejom. Tada sam još jednom mogao utvrditi veliki sklad u viđenjima nekih izazova koji se tiču života Crkve i suvremenoga svijeta – istaknuo je papa Franjo te na kraju napomenuo da će se sljedeći susret Odbora za koordinaciju Mješovitoga međunarodnog povjerenstva za teološki dijalog između Katoličke Crkve i Pravoslavne Crkve održati u rujnu u Lerosu, u Grčkoj. Želim da taj sastanak, u duhovnom ozračju slušanja Gospodinove volje, i u živoj svijesti puta kojim brojni katolički i pravoslavni vjernici na više strana svijeta već prolaze zajedno, bude bogat dobrim rezultatima za budućnost teološkoga dijaloga – poželio je na kraju papa Franjo.

Radio Vatikan | Bitno.net