“Vrijeme je za suosjećanje, vrijeme je za solidarnost. Prestanimo s mržnjom, prestanimo s ratovima i podjelama koji vode do samouništenja. Sjedinimo se u boli, pomozimo onima koji trpe u Turskoj i Siriji, gradimo mir i bratstvo u svijetu”.
U međuvremenu se broj mrtvih u potresu koji je pogodio Tursku i Siriju stalno povećava. Posljednji podatci govore o više od 19 tisuća osoba.  Europska je unija spremna dati veću potporu područjima pogođenima potresom.

Još je jedan apel uputio papa Franjo međunarodnoj zajednici, nakon snažnoga potresa koji je pogodio Tursku i Siriju. Sveti je Otac ponovno iskoristio svoj Twitter račun Pontifex kako bi uputio poruku ohrabrenja za mir, istaknuvši važnost blizine s pogođenim stanovništvom. I u srijedu 8. veljače je, na kraju opće audijencije, potaknuo sve na solidarnost s pogođenim područjima koja su jednim dijelom već izmučena dugim ratom.

U međuvremenu je Europska unija izjavila da je spremna povećati svoju potporu potresom pogođenim područjima južne Turske, „u bliskoj suradnji s turskim vlastima“. Naše su misli i dalje s vama i vašim narodom, napisali su čelnici država i vlada Europske unije, u pismu turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu.