Na Veliki je petak papa Franjo prvi put u svojem pontifikatu predvodio Križni put u rimskom Koloseumu. Meditacije uz četrnaest postaja križnog puta ove su godine priredili mladi iz Libanona.

Mladi su u meditacijama izrazili tjeskobe i nade naroda na Bliskom istoku i želju da se izbjeglice i prognani što prije vrate svojim domovima. „Neka iz ljudskoga srca nestane predrasuda i mržnji, povoda vjerskih sukoba“, bila je jedna od molitava u razmatranjima tijekom Križnog puta.

Veliki drveni križ nosili su naizmjenično mladi, bogoslovi i redovnice s Bliskog istoka, iz Indije, Kine, Afrike i Latinske Amerike. Njima se pridružio i kardinal Agostino Vallini, papinski vikar za Rimsku biskupiju. Tekstove meditacija čitali su novinar Radio Vatikana Orazio Coclite i poznata talijanska glumica Lina Sastri. Muku je pjevao zbor iz Libanona.

Na kraju Križnoga puta Papa se kratko obratio sudionicima, kazavši kako neće mnogo govoriti, jer “postoji samo jedna riječ: Križ”.
– Isusov križ je odgovor na zlo. Bog je odgovorio križem na zlo u svijetu – kazao je Papa i naglasio kako “nas Bog sudi tako što nas voli“. – Bog ne osuđuje, On samo voli i spašava – poručio je na kraju Sveti Otac.

M.C. | Bitno.net