U propovijedi na svetoj misi u kapeli doma Sveta Marta Sveti je Otac govorio o sposobnosti kršćanina da radosno i strpljivo podnosi ponižavanja. Papa je upozorio na „napast duhovnoga blagostanja“ koja priječi posvemašnje nasljedovanje Krista.

Da, „ali donekle“. Uvijek vreba opasnost mlake, proračunate i suzdržane vjere. Komentirajući misno Evanđelje i Isusov upit upravljen apostolima: „Što narod veli za njega, a potom: što oni kažu?“, Papa je rekao da je taj upit upravljen i nama. Tko je Krist za tebe? Vlasnik nekog poduzeća, dobar prorok, dobar učitelj, draga osoba? može biti sve to, ali to nije sve – primijetio je Sveti Otac.

Govoreći pak o Petrovu odgovoru, rekao je da je Duh Sveti dirnuo Petrovo srce. Je li Krist, Sin Boga živoga, ili je tajna? Tko to može objasniti?… Isus je objasnio. Nitko od nas, moleći se i promatrajući Svetohranište, ne može reći Gospodinu: Ti si Krist, Sin Boga živoga, ako u nama ne progovori Duh Sveti. Pripravi se dakle jer će ti Krist odgovoriti: „Istina je“ – kazao je Papa.

Isus veli Petru da o tomu ne govori nikomu, a potom mu naviješta svoju muku, smrt i uskrsnuće. Govoreći o Petrovu ponašanju, Papa je istaknuo njegovu zbunjenost i sablažnjavanje, a tako i brojni kršćani vele: to ti se ne smije dogoditi!.. Ja te slijedim – ali samo donekle – ustvrdio je papa Franjo.
Eto, to je napast duhovnoga blagostanja. Imamo sve: Crkvu, Isusa Krista, sakramente, Gospu, sve, lijepi posao za Kraljevstvo Božje; svi smo dobri. Bar bismo tako trebali razmišljati, drukčije misliti bio bi grijeh! Mnogi su poput bogatog mladića koji je želio slijediti Isusa, ali samo donekle. Nedostaje posljednje kršćansko pomazanje. Da netko bude pravi kršćanin mora primiti pomazanje Križa, pomazanje ponižavanja. Krist se ponizio do smrti. Prihvaćanje ponižavanja potvrda je naše kršćanske stvarnosti: jesam li kršćanin kulture blagostanja ili pratim Krista sve do križa? Sposobnost prihvaćanja ponižavanja potvrda je istinskoga kršćanstva – ustvrdio je papa Franjo.

Sablazan Križa zbunjuje mnoge kršćane. Svi bi htjeli uskrsnuti, ali ne žele svi prihvatiti križ. Dapače, žale se na nepravde i uvrede; ponašamo se suprotno onomu što je učinio Isus. A izbor može biti samo: ili kršćanin blagostanja ili kršćanin po volji Isusovoj – zaključio je Sveti Otac. (rv/bitno.net)