Sjećam se svojih tamošnjih susreta u blagdanskim danima, blagoslova majki, djece, parova koji žele dijete… pravi himan životu koji će doći – tim osobnim sjećanjem, iz vremena dok je bio nadbiskup Buenos Airesa, započinje poruka pape Franje koju je poslao ocu Rubénu Ceraciju, župniku zajednice svetoga Rajmunda Nonata, u prigodi blagdana njezina zaštitnika koji se slavi 31. kolovoza.

I danas, kada me na audijencijama neki par traži blagoslov kako bi dobili dijete, kažem im da se mole svetom Rajmundu Nonatu, – napisao je Papa – a ako su Argentinci, savjetujem im da odu u svetište u Cervantesovoj ulici. Ime svetoga Rajmunda Nonata dolazi od ‘nonato’, odnosno ne rođen od žive majke, nego izvađen iz njezina beživotna tijela carskim rezom. Tako je on i zaštitnik primaljā, upravo zbog dramatičnih prilika u kojima je došao na svijet, izvađen iz mrtvoga majčina tijela.

Osvrnuvši se posebno na devetnicu kroz koju će se vjernici pripremiti za proslavu blagdana, a koja započinje sutra, 22. kolovoza, Papa im je poželio lijepo slavlje, unatoč posebnim mjerama zbog bolesti COVID-19. Siguran sam da će milost, mir, zdravlje i plodnost biti obilati – napisao je u poruci papa Franjo.

Moto ovogodišnje proslave glasi „Prihvatimo nadu zajedno sa svetim Rajmundom“. Svaki će dan tijekom devetnice biti obilježen večernjom molitvom, a 31. kolovoza, na sâm blagdan, kardinal Mario Poli, nadbiskup Buenos Airesa, predvodit će misu s početkom u 19 sati i 30 minuta.

Foto: Vatican Media