Milijuni ljudi žrtve su trgovine ljudima, a mnogi od njih su migranti, upozorio je papa Franjo u molitvenoj nakani za veljaču.

Nije poznat točni broj žrtava trgovine ljudima, procjene se kreću od 18 do 50 milijuna ljudi. No, sve se one slažu da su većina žrtava izrabljivanja žene i mnoge od njih su u bijegu.

U video-poruci Papa se usredotočio na te bolne točke: Migranti su često žrtve trgovine ljudima i krijumučarenja ljudi. Jedan od uzroka tomu je korupcija onih koji su u stanju učiniti sve da bi se obogatili. To je novac umrljan krvlju. Molimo se da poslušamo vapaj naše braće i sestara koji kao migranti padnu u ruke beskrupuloznim krijumučarima, pozvao je Sveti Otac.

U subotu 8. veljače Katolička Crkva slavi Međunarodni dan molitve i razmišljanja o trgovini ljudima koji je papa Franjo utemeljio godine 2015. kako bi javnosti posvijestio tu tragediju i potaknuo stvaranje mreža za pomoć žrtvama. Crkva se toga dana spominje sv. Josipe Bakite, prve redovnice u Europi s afričkog tla, rodom iz Sudana, koja je kao dijete i sama bila ropkinja.

IKA | Bitno.net