Papa Franjo 24. svjetski dan bolesnika

“Povjeriti se milosrdnome Isusu poput Marije: Štogod vam kaže, učinite” – tema je Papine poruke za 24. Svjetski dan bolesnika, objavljene na liturgijski spomen Blažene Djevice Marije Žalosne, prenosi IKA. U središtu dokumenta je evanđeoski izvještaj o svadbi u Kani, koju Papa naziva „ikonom Crkve”. Glavna proslava Svjetskog dana bolesnika održat će se 11. veljače 2016. godine u Nazaretu, gdje je „Isus započeo svoje spasenjsko poslanje”, izvještava Radio Vatikan.

„Zašto baš ja?” – pitanje je koje se javlja u srcima bolesnika – osobito onih teško bolesnih – a na koje Papa Franjo u poruci nudi odgovor. Bilo bi lako pasti u „napast očajavanja” i „misliti da je sve izgubljeno”, ali upravo u tim trenucima „vjera u Boga otkriva sav svoj pozitivni potencijal”. Vjera, kako je objasnio Papa, ne uklanja bolest ili bol, ali nudi ključ tumačenja kojim se može otkriti „dublji smisao onoga što se doživljava”. A taj nam ključ pruža Bogorodica, stručnjakinja – kako se izrazio Papa – za približavanje Isusu.

Papa Franjo se stoga usredotočio na evanđeoski izvještaj o svadbi u Kani, nazivajući ju ikonom Crkve. U njezinom je središtu milosrdni Isus, a oko njega su učenici i Marija, koja „moli i proviđa”; „Majka utjehe koja tješi svoju djecu”; „Brižna žena” budnih očiju i „majčinskog srca ispunjenog milosrđem”. U Marijinoj se brizi odražava Božja nježnost – koja se nalazi i u tolikim osobama koje se brinu za bolesne i razumiju njihove potrebe – čak i one najsuptilnije – „jer gledaju očima punim ljubavi” – rekao je papa Franjo.

Sveti Otac je podsjetio na majke koje bdiju kraj svoje bolesne djece, na djecu koja se brinu za svoje stare roditelje, na unuke koji ostaju uz svoje bake i djedove: svi se oni povjeravaju u Gospine ruke. Što nam valja moliti za naše drage koji pate – upitao je Papa i odgovorio: Zdravlje, sigurno, zato što je sam Isus očitovao Božje kraljevstvo po ozdravljenjima. Ali, još više od toga – istaknuo je – valja nam moliti za životni mir koji proizlazi iz srca i koji je Božji dar.

Papina se poruka također dotiče i slugu prisutnih na svadbi u Kani; onih koji pune posude vodom, koju Krist potom pretvara u vino. To su „anonimne osobe”, ali nam puno toga poručuju, zato što su velikodušno poslušali i odmah izvršili ono što se od njih tražilo, „bez jadikovki i kalkuliranja”. To nam govori da Krist „računa na suradnju” ljudi, na njihovu „raspoloživost u služenju potrebitima i bolesnima”. To može biti „zamorna i teška” služba, ali Gospodin će ju pretvoriti u „nešto božanstveno”, zato što nas služenje drugima suobličuje Isusu više od bilo čega drugoga. Svi mi možemo biti „ruke, zagrljaji i srca koja pomažu Bogu izvršiti čudesa, često skrivena”, a ako nasljedujemo primjer Marije, „Isus će uvijek preobraziti vodu našega života u dragocjeno vino” – kazao je Sveti Otac.

Papa Franjo je na koncu istaknuo da svaka bolnica ili dom može biti vidljivi znak i mjesto za promicanje kulture susreta i mira, gdje bolest i patnja, kao i stručna i bratska pomoć doprinose nadvladavanju svake granice i podjele. Poruku za dan bolesnika Papa zaključuje zazivom Blaženoj Djevici Mariji, kako bi svrnula svoje milosrdne oči na čovjeka, osobito u trenucima patnje.

IKA | Bitno.net