Papa Franjo posvetit će Rusiju i Ukrajinu Bezgrješnom Srcu Marijinu, objavio je Vatikan u utorak.

Posvećenje će se dogoditi, prema priopćenju, 25. ožujka u bazilici sv. Petra.

Istoga dana posvećenje će u Fatimi izvršiti kardinal Krajewski, kao izaslanik Svetog Oca, piše CNA.

U jeku ruskih napada i ratnih razaranja, ukrajinski katolički biskupi latinskog obreda pozvali su papu Franju da njihovu zemlju i Rusiju posveti Bezgrješnom Srcu Marijinu.

U pismu objavljenom 2. ožujka, članovi episkopata istaknuli su kako poziv upućuju “u satima nemjerljive patnje i strašnog iskušenja za naš narod” te na traženje vjernika, svećenika i posvećenih osoba.

“Ponizno molimo Vašu Svetost da javno izvrši čin posvećenja Ukrajine i Rusije Bezgrješnom Srcu Marijinu, kako je zatražila Blažena Djevica u Fatimi.”

“Neka Majka Božja, Kraljica mira, primi našu molitvu. Regina pacis, ora pro nobis!” stoji u kratkoj poruci upućenoj Svetom Ocu.

Podsjećamo, Fatima je mjesto u Portugalu gdje se 1917. Blažene Djevica Marija ukazala troje malih pastira – Luciji, Jacinti i Franji.

Posebno je poznata Fatimska tajna koju je Gospa predala vidjelicama prilikom jednog od ukazanja.

Prva dva dijela tajne za javnost su objavljena 1942., a treći 2000. U drugom dijelu spominje se posveta i obraćenje Rusije i razdoblje mira:

“Vidjeli ste pakao, kamo idu duše jadnih grješnika. Kako bi ih spasio, Bog želi uspostaviti pobožnost prema mom Bezgrješnom Srcu. Ako se učini što vam kažem, mnoge će duše biti spašene i vladat će mir. Rat ide svome kraju, ali ako ljudi ne prestanu vrijeđati Boga, još gori će izbiti za vrijeme pontifikata Pija XI. Kada ugledate noć osvijetljenu nepoznatim svjetlom, znajte da je ovo velik Božji znak kojim najavljuje kaznu za zlodjela čovječanstva, u obliku rata, gladi i progona Crkve te Svetoga Oca. Kako bih to spriječila, tražit ću posvećivanje Rusije svome Bezgrješnom Srcu i iskupljeničku pričest tijekom pet prvih subota u mjesecu. Ako se moji zahtjevi ispune, Rusija će se preobratiti i vladat će mir; ako ne, ona će širiti svoje zablude širom svijeta, uzrokujući ratove i progone Crkve. Dobri će biti mučeni, Sveti Otac će mnogo patiti, različite nacije bit će uništene. Na kraju, moje Bezgrješno srce će pobijediti. Sveti Otac posvetit će mi Rusiju, koja će se obratiti te će svijetu biti darovano razdoblje mira.”