U jeku ruskih napada i ratnih razaranja, ukrajinski katolički biskupi latinskog obreda pozvali su papu Franju da njihovu zemlju i Rusiju posveti Bezgrješnom Srcu Marijinu.

U danas objavljenom pismu, članovi episkopata istaknuli su kako poziv upućuju “u satima nemjerljive patnje i strašnog iskušenja za naš narod” te na traženje vjernika, svećenika i posvećenih osoba.

“Ponizno molimo Vašu Svetost da javno izvrši čin posvećenja Ukrajine i Rusije Bezgrješnom Srcu Marijinu, kako je zatražila Blažena Djevica u Fatimi.”

“Neka Majka Božja, Kraljica mira, primi našu molitvu. Regina pacis, ora pro nobis!” stoji u kratkoj poruci upućenoj Svetom Ocu.

Podsjećamo, Fatima je mjesto u Portugalu gdje se 1917. Blažene Djevica Marija ukazala troje malih pastira – Luciji, Jacinti i Franji. Posebno je poznata Fatimska tajna koju je Gospa predala vidjelicama prilikom jednog od ukazanja. Prva dva dijela tajne za javnost su objavljena 1942., a treći 2000. U drugom dijelu spominje se posveta i obraćenje Rusije.

“Vidjeli ste pakao, kamo idu duše jadnih grješnika. Kako bi ih spasio, Bog želi uspostaviti pobožnost prema mom Bezgrješnom Srcu. Ako se učini što vam kažem, mnoge će duše biti spašene i vladat će mir. Rat ide svome kraju, ali ako ljudi ne prestanu vrijeđati Boga, još gori će izbiti za vrijeme pontifikata Pija XI. Kada ugledate noć osvijetljenu nepoznatim svjetlom, znajte da je ovo velik Božji znak kojim najavljuje kaznu za zlodjela čovječanstva, u obliku rata, gladi i progona Crkve te Svetoga Oca. Kako bih to spriječila, tražit ću posvećivanje Rusije svome Bezgrešnom Srcu i iskupljeničku pričest tijekom pet prvih subota u mjesecu. Ako se moji zahtjevi ispune, Rusija će se preobratiti i vladat će mir; ako ne, ona će širiti svoje zablude širom svijeta, uzrokujući ratove i progone Crkve. Dobri će biti mučeni, Sveti Otac će mnogo patiti, različite nacije bit će uništene. Na kraju, moje Bezgrešno srce će pobijediti. Sveti Otac posvetit će mi Rusiju, koja će se obratiti te će svijetu biti darovano razdoblje mira.”

Prilikom objavljivanja trećeg dijela fatimske tajne 26. lipnja 2000. Vatikan je ustvrdio kako je čin posvete izvršen 25. ožujka 1984. kada je sveti Ivana Pavao II. na Trgu sv. Petra, u duhovnom zajedništvu s biskupima svijeta, Bezgrješnom Srcu posvetio cijeli svijet.

U priloženom dokumentu istaknuto je kako je sama sestra Lucija, jedna od troje fatimskih vidjelica, potvrdila da taj čin posvete udovoljava zahtjevu Blažene Djevice Marije.

Inače, 10% ukrajinskog stanovništva deklarira se katolicima te uglavnom žive na zapadu Zemlje, oko grada Lavova. Od toga su velika većina grkokatolici, dok katolici latinskog obreda čine oko 1% stanovništva.