Papa Franjo primio je 14. rujna u Vatikanu sudionike VI. radnog sastanka o krizi u Siriji i susjednim zemljama i potaknuo međunarodnu zajednicu da ne zaboravi potrebe žrtava krize u Iraku, Siriji i susjednim zemljama te nadvlada logiku interesa, stavljajući se u službu mira i okončanja rata. Susret je organizirao Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja u suradnji s odjelom za migrante i izbjeglice, Državnim tajništvom Svete Stolice i Kongregacijom za Istočne Crkve, a okupio je 150 osoba među kojima predstavnike mjesnih Crkava, apostolske nuncije, izaslanike katoličkih ustanova i više od 50 karitativnih organizacija, prenosi Vatican News.

Ne možemo zatvoriti oči pred uzrocima koji su milijune ljudi prisilili da napuste svoju zemlju. Potičem sve čimbenike koji su uključeni, kao i međunarodnu zajednicu da se još više zauzmu za siguran povratak raseljenih. Civilizacijska je dužnost osigurati im zaštitu i budućnost. Brišući suze djeci koja nisu vidjela drugo nego ruševine, smrt i razaranje, svijet će ponovno zadobiti dostojanstvo, rekao je Papa.

Izrazivši zahvalnost za velike napore koje su za izbjeglice uložile susjedne zemlje i međunarodne organizacije, pozdravio je i zajedno s predsjednikom Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja kardinalom Peterom Turksonom zahvalio visokom povjereniku Ujedinjenih naroda za izbjeglice Filippu Grandiju te istaknuo da se zbog sukoba već predugo prolijeva krv na tom području, te da situacija naroda u Siriji i Iraku i susjednim zemljama, i dalje izaziva veliku zabrinutost.

Svakodnevno, u molitvi, predajem Gospodinu patnje i potrebe Crkava i naroda tih ljubljenih zemalja, kao i onih koji se trude da im pomognu. Istina je, činim to svaki dan! Vrednovanje i preispitivanje humanitarne pomoći crkvenih organizacija pridonosi boljem razumijevanju potreba i koordiniranju pomoći za te narode. Postoji opasnost od nestanka kršćana u tim zemljama iz kojih se svjetlo evanđelja proširilo u svijet, rekao je papa Franjo i napomenuo da zajedno sa sestrinskim Crkvama Sveta Stolica stalno radi kako bi zajamčila budućnost tih kršćanskih zajednica. Cijela Crkva gleda tu našu braću i sestre u vjeri i potiče ih svojom blizinom u molitvi i konkretnoj ljubavi da se ne predaju tami nasilja, te da održe upaljenu svjetiljku nade.

Samo svjedočanstvo ljubavi, kojim Crkva sluša i odgovara na vapaje za pomoć svima, počevši od najslabijih i najsiromašnijih svijetli je znak za sadašnjost i sjeme nade za budućnost. Radi se o kršćanskom djelu koje doziva u pamet molitvu svetoga Franje Asiškoga: nasuprot mržnje neka bude ljubav, nasuprot očaja nada, nasuprot žalosti radost, rekao je Papa.

Milošću Božjom gledajmo u budućnost. Potičem vas da radite uime Crkve, da se i dalje brinete za odgoj djece, da otvarate radna mjesta za mlade, da budete blizu starima, da liječite psihološke rane, te da pritom ne zaboravite na ona srca koja je Crkva pozvana tješiti, zaključio je Sveti Otac.

IKA | Bitno.net