Čini se kako je papa Franjo na blagdan Cvjetnice poslao osobno pismo Julianu Assangeu, uredniku i osnivaču WikiLeaksa.

Vijest je na svom Twitter profilu objavila Assangeova partnerica Stella Moris.

“Nakon teške noći, Julian je ujutro primio ljubazno, osobno pismo od pape Franje koje mu je na vrata ćelije dostavio zatvorski svećenik”, napisala Moris u nedjelju, 28. ožujka.

“Naša obitelj želi izraziti zahvalnost mnogim katolicima i drugim kršćanima koji se bore za njegovu slobodu.”

Sadržaj pisma nije objavljen.

Julian Assange se od 2019. nalazi u zatvoru Belmarsh u jugoistočnom Londonu, a već se godinama oko njega odvija prava pravna bitka. Tako su njegovo izručenje tražile Švedska, koja ga je htjela procesuirati zbog navodnog slučaja seksualnog zlostavljanja, te Sjedinjene Američke Države koje mu žele suditi zbog objave povjerljivih podataka.

Podsjećamo, organizacija WikiLeaks je 2010. objavila 250 000 dokumenata povezanih, između ostalog, s američkim vojnim djelovanjem u Iraku i Afganistanu. Mnogi od njih nosili su oznaku povjerljivosti te su Assange i njegova ekipa završili na naslovnicama svih svjetskih medija.

Zanimljiva epizoda s WikiLeaksom dogodila se i 2016., uoči američkih izbora na kojima su se za predsjednika SAD-a natjecali Donald Trump i Hillary Clinton.

Tada je Assangeova organizacija objavila velik broj mailova Hillary Clinton i članova njezina stožera u kojima se vidi da su članovi Demokratske stranke, a među njima i šef Hillaryne kampanje, John Podesta, osnivali kvazikatoličke udruge s ciljem utjecaja na nauk Crkve u pitanju spolnosti, kontracepcije i pobačaja.

Inače, kako piše katolički portal Crux, ovo nije prvi puta da je papa Franjo uputio pismo nekom poznatom zatvoreniku. Isto je učinio prije dvije godine, a primatelj je tada bio bivši brazilski predsjednik Lula da Silva, optužen za korupciju i pranje novca (Lula je kasnije pušten iz zatvora, a njegov, čini se kontroverzni, slučaj ispituje tamošnji Vrhovni sud).

Inače, portal Rome Reports ističe kako Vatikan takva pisma smatra privatnima te niti potvrđuje niti opovrgava njihovo postojanja. Također, pisma se obično smatraju humanitarnom gestom te ne znače nužno da Papa podržava ideje i djelovanje primatelja.