„Ljubi Gospodina Boga svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom snagom svojom“, te su Isusove riječi učitelju zakona odgovor na upit onoga koji se sučeljava s formacijom obraćajući se Gospodinu: Što želiš? Što od mene tražiš, Gospodine? – istaknuo je Sveti Otac.

Ljubiti svim srcem, znači ljubiti bez pridržaja i iskreno, bez lažnih interesa, ne žudeći za uspjehom i karijerom. Pastoralna ljubav pretpostavlja stupanje u dodir s drugom osobom, razumijevanje drugoga, prihvat i iskreno praštanje. Sami ne možemo rasti u toj ljubavi. Stoga nas je Bog pozvao u zajednicu da ta ljubav može sve svećenike ujediniti posebnom svezom u službi i bratstvu. Zato je potrebna pomoć Duha Svetoga, ali i osobno zauzimanje. Uvijek je prisutan izazov da se nadvlada individualizam te da se različitost doživljava kao dar tražeći jedinstvo svećeništva, koje je znak Božje prisutnosti u zajednici. Ako svećeništvo nije jedinstveno, onda ne svjedoči Božju prisutnost, odstranjuje Boga – kazao je papa Franjo.

Ljubiti svom dušom svojom, znači biti spremni žrtvovati život; ta spremnost treba biti trajna i prožimati cijelo naše biće. Stoga svećenička formacija ne može biti samo akademska, iako je vrlo potrebna, već mora biti cjeloviti proces, koji obuhvaća sve vidike života. Formacija služi za rast i za približavanje Bogu i braći. Molim vas, ne zadovoljavajte se postizanjem akademskog naslova, već uvijek budite učenici. samo tako se mogu osposobiti osobe za „razlučivanje koje vodi do uskrsnuća i života“, i koje omogućuje svjestan i velikodušan odgovor Bogu i braći“ – istaknuo je Sveti Otac.

Formacija ima četiri osnove: akademska, duhovna, zajednička i apostolska. Sve četiri se trebaju prožimati, ako nedostaje jedna, onda formacija počinje šepati, a svećenik biva uzet – rekao je Papa, a potom objasnio što znači „ljubiti svom snagom svojom“. To znači da je naše blago tamo gdje nam je srce, da smo u malim stvarima, u svojim sigurnostima i svojim osjećajima sposobni reći ‘DA’ Gospodinu, ili se od njega udaljiti poput bogatoga mladića. Od vas se traži da budete slobodna djeca Božja u ispravnom odnosu sa svijetom i zemaljskim dobrima – zaključio je Papa.

Radio Vatikan | Bitno.net