Politika “s ljudima” ukorijenjena u služenju i brizi za lokalne potrebe najbolji je protuotrov populizmu, kazao je papa Franjo sudionicima online konferencije “Politika ukorijenjena u ljudima” u kojoj su sudjelovali predstavnici katoličkih institucija iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i Italije, piše The Tablet.

Konferencija se bavila razmišljanjem nad Papinom nedavno objavljenom knjigom Odvažimo se sanjati, a Sveti Otac je u svojoj video poruci kazao kako se protiv populizma treba boriti promicanjem “popularizma”, to jest vizijom za “pronalaženjem načina da se za sve ljude osigura života koji se može nazvati ljudskim”, posebice u području, rada, plaća i stanovanja.

Obnovljena politička vizija, objasnio je Franjo, je “politika s velikim P”, koja nije “samo za ljude, nego s ljudima, ukorijenjenim u svojim zajednicama i vrijednostima”.

S druge strane, kazao je Papa, populizam je oblik “političkog paternalizma”, kojeg kontrolira ideologija i koji djeluje pod sloganom “sve za ljude, ništa s ljudima”. Upozorio je da je politika koja “prezire” kulturu ljudi, uključujući njihove “kulturne, vjerske i duhovne vrijednosti”, početak zlouporabe moći.

“Politika koja okreće leđa siromašnima nikada neće moći promicati opće dobro. Politika koja okreće leđa periferijama nikada neće moći razumjeti središte i zamijenit će budućnost sa svojom vlastitom projekcijom, kao u zrcalu”, objasnio je Franjo.

Što se tiče uloge crkvenih vođa, Papa je kazao kako bi njihova uloga trebala biti “hodati ispred ljudi, među njima i iza njih”.

“Ispred, kako bi im pokazali dio puta prema naprijed, među njima kako bi imali osjećaj za ljude, iza da im pomognu u teškoćama i da im omoguće da s vlastitim nosom za ove stvari pronađu prave puteve”.