Papa Franjo je jučer poslijepodne, na spomendan svete Monike, otišao u baziliku svetoga Augustina u Rimu, te se pomolio u kapeli posvećenoj majci hiponskoga biskupa. Upravo se u toj rimskoj bazilici nalazi njezin grob. Nakon molitve Papa se vratio u Vatikan.

Papa Franjo je u svojim propovijedima više puta isticao svetu Moniku kao uzor kako trebamo moliti. Tako je na u homiliji u Domu svete Marte 12. listopada 2018. godine Sveti Otac rekao:

„Molitva nije poput čarobnog štapića, nije to da čim zatražimo, dobivamo – rekao je Papa i nastavio – Nije dovoljno da izmolite dva puta “Oče naš” i odete. Molitva je posao koji traži volju, ustrajnost, odlučnost, bez srama. Zašto? Zato što kucamo na vrata svojeg prijatelja. Bog je prijatelj, a s prijateljem to možemo učiniti. Potrebna je stalna i uporna molitva. Sjetimo se na primjer svete Monike koja je mnogo godina molila, pa i u suzama, za obraćenje svoga sina. Gospodin ju je na kraju uslišio.“

Ovo je drugi put da se papa Franjo molio pred grobom svete Monike. Prvi je put to učinio prije točno dvije godine, po povratku s apostolskog putovanja u Irsku.