Papa Franjo otvorio je za javnost vrtove papinske ljetne rezidencije Castel Gandolfo, javlja Radio Vatikan. Od 1. ožujka ove godine hodočasnici i turisti mogu ući u papinski ljetnikovac u Castel Gandolfu i posjetiti Vrt Barberini.

Papinska se ljetna rezidencija u Castel Gandolfu prostire na oko 55 hektara, smještena je u Rimskoj pokrajini, a dio je ekstrateritorijalnoga prostora Svete Stolice u Italiji. Ti su prostori, podsjetimo, prepušteni Svetoj Stolici Lateranskim ugovorima 1929. godine, budući da je to predgradska rezidencija koju pape posjećuju još od vremena Urbana VIII., od 17. stoljeća.

U Vrtu Barberini, koji je najdostupniji, ali i manje poznat, moći će se uživati u prirodnim i arheološkim ljepotama kao što je Vrt magnolijâ, Aleja ružâ, Aleja mirisnoga bilja, Poljana crnikâ, i Vrt Belvedere (vidikovac). Na prostoru se Ljetnikovca Barberini, s pogledom na jezero, nalazio ljetnikovac cara Domicijana, te će se tako posjetitelj moći zaustaviti među ruševinama Carskoga teatra ili u prekrivenom trijemu. Gledajući na Piazzale Quadrato (Četvrtasti trg) ili na vrtove Vidikovca, otvara se pogled na pokrajinu Lazio, sve do plave crte mora.

Vrtovi se mogu posjetiti od ponedjeljka do subote u vođenim turama na talijanskom i engleskom jeziku. Za posjet papinskim vrtovima u ljetnikovcu moguće je predbilježiti se na mrežnoj stranici Vatikanskih muzeja.