Novi dokument pape Franje o okolišu, koji će biti objavljen 4. listopada, zvat će se Laudate Deum, javlja CNA.

Papa je podijelio naziv svoje najnovije apostolske pobudnice tijekom sastanka s rektorima latinoameričkih sveučilišta 21. rujna, ali sadržaj Papina govora objavljen je tek u ponedjeljak. Govoreći o okolišu i “kulturi odbacivanja”, papa Franjo je otkrio da će njegov novi dokument na tu temu biti naslovljen Laudate Deum, što na latinskom znači “Hvalite Boga”.

Bit će to, rekao je, “pogled na ono što se dogodilo i ono što treba učiniti”, prenosi Vatican News.

U istom govoru, Franjo se osvrnuo na ono što je nazvao kulturom odbacivanja, rekavši da otkriva “nedostatak obrazovanja za korištenje stvari koje su preostale, za njihovu preradu, za zamjenu u procesu uobičajene uporabe stvari.”

Potaknuo je na “ispravno korištenje prirode”, uključujući praktične radnje koje mogu pomoći okolišu, poput postavljanja solarnih panela.

Papa je također primijetio kako degradacija okoliša može dovesti do druge vrste “degradacije”, naime, u načinu na koji se odnosimo prema drugima, osobito onima koji već žive s manje resursa.

Papa Franjo u kolovozu je najavio da će objaviti dokument koji se nadovezuje na encikliku Laudato Si’ iz 2015. godine. Kasnije je dodao kako će biti objavljena 4. listopada, na blagdan svetog Franje Asiškog.

4. listopada također je prvi dan mjesečne skupštine za Sinodu o sinodalnosti i završetak Doba stvaranja, ekumenske inicijative o brizi za okoliš koju podržava Vatikan.