Veliki je dio govora, čiji je tekst uručen biskupima, Papa posvetio upravo obiteljskom pastoralu. Osim toga, Sveti je Otac potaknuo Crkvu da uvijek bude daleko od ideologija i političkih kretanja, te zatražio od nazočnih pastira da žive u bratskom zajedništvu kako bi se zajednički suočavali s brojnim problemima koji pogađaju tu karipsku zemlju.

Valja zaštititi sakrament ženidbe; to je jedno od najvažnijih blaga koje imaju latinskoamerički narodi – istaknuo je papa Franjo u govoru u kojemu je napomenuo da je zbog velikih društvenih problema, među kojima je teško gospodarsko stanje, iseljeništvo, obiteljsko nasilje, nezaposlenost, trgovina drogom i korupcija, potrebno učvrstiti obiteljski pastoral.

Ističući ljepotu braka Sveti je Otac upozorio da takozvana rodna ideologija stavlja u pitanje upotpunjavanje između muškarca i žene, i to u ime slobodnijega i pravednijega društva. Razlike između muškarca i žene – podsjetio je Papa – ne postoje zbog suprotstavljanja ili podređenosti, nego zbog zajedništva i rađanja, uvijek na sliku i priliku Božju. Bez uzajamnoga prinosa nitko se od njih, ni muškarac ni žena, ne može u potpunosti razumjeti – dodao je Sveti Otac.

Papa je Franjo stoga potaknuo biskupe da se, osim molitvi, posvete i prijateljstvu i uzajamnoj bratskoj pomoći, kako bi se suočili s brojnim velikim problemima koji pogađaju Portoriko, te ih upozorio da ne gube snagu u podjelama i sukobima. Što je jače zajedništvo toliko se više podupire poslanje – podsjetio je te ohrabrio biskupe da budu daleko od svake ideologizacije ili političke težnje zbog koje bi mogli izgubiti vrijeme i istinski žar za Božje kraljevstvo. Zbog svojega poslanja Crkva nije vezana ni uz jedan politički sustav da bi tako uvijek mogla biti – kako je istaknuto na Saboru – znak i zaštita nadnaravnoga određenja ljudskoga bića.

Biskup je uzor za svoje svećenike, i potiče ih da uvijek traže duhovnu obnovu i da uvijek ponovno otkrivaju radost u vodstvu vlastitoga stada u velikoj obitelji Crkve – napomenuo je potom papa Franjo, a u vidiku sljedeće jubilarne Godine milosrđa, Papa je potaknuo biskupe i svećenike da budu služitelji Božjega praštanja, posebice u sakramentu pomirenja, koji omogućuje da na vlastitoj koži osjetimo Gospodinovu ljubav. Da bismo imali dobre pastire, valja se pobrinuti za pastoral zvanja, počevši od sjemeništa – napomenuo je Papa te potaknuo portorikanske vjernike, posebice udruge i pokrete, da velikodušno surađuju u naviještanju Evanđelja u svim sredinama, uključujući i one koje su daleko od Crkve, ili joj nisu sklone.

Radio Vatikan|Bitno.net