S obzirom na opće uvjerenje da se čovječanstvo nalazi pred izvanrednim i potpuno novim izazovima, potrebna su nova rješenja koja se mogu proširiti na čitavo čovječanstvo. Istaknuo je to papa Franjo primivši u audijenciju sudionike seminara naslovljenoga “Opće dobro u digitalno doba”

Čovječanstvo se mora suočavati s novim izazovima zbog nezaustavljivoga tehnološkog napretka od kojega će biti moguće izvući korist u onoj mjeri u kojoj će se nove mogućnosti, koje su na raspolaganju, rabiti etički – tim se mislima, uzetima iz enciklike Laudato si’, papa Franjo obratio sudionicima seminara pod naslovom „Opće dobro u digitalno doba“, koje je u petak, 27. rujna, primio u audijenciju.

Od 26. rujna pa sve do nedjelje, 29. rujna, stručnjaci s područja najsuvremenije tehnologije, filozofi i teolozi, razgovaraju u okviru spomenutoga seminara koji su organizirali Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja i Papinsko vijeće za kulturu, upravo kako bi razmotrili društvene, etičke i političke posljedice izvanrednoga razvoja u sektoru digitalnih tehnologija, uz poseban osvrt na primjenu umjetne inteligencije.

S obzirom na opće uvjerenje da se čovječanstvo nalazi pred izvanrednim i potpuno novim izazovima, papa Franjo je istaknuo da su potrebna nova rješenja koja se mogu proširiti na čitavo čovječanstvo, u svjetlu kreativne vjernosti. Novi problemi zahtijevaju nova rješenja; poštovanje načela i tradicije, naime, treba uvijek živjeti u jednom obliku kreativne vjernosti, a ne krutih imitacija ili zastarjelih redukcionizama – napomenuo je te pohvalio činjenicu da su se s razmotrenim etičkim izazovima suočili upravo u kontekstu pojma ‘općega dobra’. Problemi koje ste pozvani razmotriti odnose se na cijelo čovječanstvo, te stoga zahtijevaju rješenja koja se mogu proširiti na cijeli ljudski rod.

I dalje u okviru načela prema kojemu se opće dobro ne može odvojiti od specifičnoga dobra svakog pojedinca, Papa je dao dva primjera kako bi objasnio da se pozitivni vidik tehnologije primijenjene u svakodnevnom životu može pretvoriti u opasnost za ljudsko dostojanstvo i slobodu.

Robotika će, s jedne strane, moći zamijeniti neke teške, opasne i cikličke poslove, ali bi s druge mogla ostati puko sredstvo učinkovitosti, rabljeno samo za povećanje dobiti, te lišiti posla tisuće osoba, ugrožavajući njihovo dostojanstvo.

Osim toga, s jedne će se strane moći poduprijeti veći pristup pouzdanim informacijama, te tako zajamčiti potvrđivanje točnih analiza – istaknuo je Papa, a potom upozorio – a s druge će strane biti moguće, kao nikada do sada, omogućiti kruženje tendencioznih mišljenja i lažnih podataka, remetiti javne rasprave i čak manipulirati mišljenjima milijuna ljudi, sve do ugrožavanja samih institucija koje jamče mirnu civiliziranu koegzistenciju.

Pokazatelj za razumijevanje opasnoga zastranjivanja tehnokratskoga obrasca koji obećava nekontrolirani i neograničeni napredak, s velikim opasnostima za cijelo čovječanstvo, jest nejednakost. Kad bi tehnološki napredak bio uzrok sve većih razlika, ne bismo ga mogli smatrati pravim napretkom – napomenuo je Papa. Kad bi takozvani tehnološki napredak čovječanstva postao neprijatelj općega dobra, doveo bi do nesretnoga nazadovanja na oblik nekulture određene zakonom jačega – upozorio je Papa te zahvalio prisutnima zato što se svojim radom zauzimaju u civiliziranim nastojanjima u svrhu smanjenja gospodarskih, obrazovnih, tehnoloških, društvenih i kulturalnih nejednakosti.

Zahvaljujući im na kraju i na tomu što su postavili etičke temelje jamstva kako bi se zaštitilo dostojanstvo svakog ljudskog bića, jer su – kako je rekao – uvjereni da se opće dobro ne može odvojiti od specifičnoga dobra svakog pojedinca, Sveti Otac ih je pozvao da se i dalje zauzimaju u tomu. Sve dok samo jedna osoba bude žrtva nekog sustava, koliko god on mogao biti razvijen i djelotvoran, ali koji ne uspijeva vrjednovati bitno dostojanstvo i prinos svake osobe, vaš posao neće biti završen – rekao je na kraju papa Franjo.

Vatican News | Bitno.net