Dok se Francuska priprema za domaćinstvo 33. Olimpijskih igara u ljeto 2024., papa Franjo poslao je poruku francuskim katolicima kako bi ih pozvao da se uključe u taj sportski događaj.

Papinu poruku potpisao je kardinal državni tajnik Pietro Parolin i objavljena je u utorak, 18. travnja 2023. godine.

Pariz će biti domaćin Ljetnih olimpijskih igara od 26. srpnja do 11. kolovoza 2024., zajedno s 16 drugih gradova diljem metropolitanske Francuske i Tahitija, otoka u Francuskoj Polineziji.

Papa Franjo je u svojoj poruci izrazio nadu da bi Olimpijske igre mogle biti „prilika za dubok i plodonosan susret između ljudi iz svih društvenih slojeva, koji pripadaju različitim narodima, kulturama i religijama“.

Papa je rekao da će to biti „radost i odgovornost poželjeti dobrodošlicu cijelom svijetu“ u Francuskoj na Olimpijskim igrama.

Pozvao je katolike u Francuskoj da ujedine snage kako bi jedinstveni događaj svima bio pozitivan doživljaj.

„Bit ćete pozvani da postanete volonteri, da otvorite svoje crkve, škole i domove“, rekao je Sveti Otac.

„Iznad svega, otvorite svoja srca“, dodao je rimski biskup. „Svojom besplatnošću i velikodušnošću vaše dobrodošlice i predanosti, svjedočit ćete Krista koji živi u vama i koji s vama dijeli svoju radost“.

U zaključku je papa Franjo pozvao katolike u Francuskoj da pronađu načine kako pomoći integraciji „osoba s invaliditetom, siromašnih i marginaliziranih u ovaj prekrasan festival sporta“.

Papa je rekao kako se nada da će Olimpijske igre 2024. „moći ponuditi priliku, da se kroz sport, svjedoči autentičnom izrazu bratstva, koje je svijetu jako potrebno“.

Potom je zaključio poruku uputivši svoj apostolski blagoslov organizatorima i volonterima Olimpijskih igara koji će sudjelovati u sportskom događaju.