OSSROM27597_Articolo

U govoru koji je predao biskupima, Papa je među ostalim preporučio posebnu pozornost prema mladima, kako bi se oduprli ideologijama, sektama, prividima lažne modernosti, i iluzijama materijalnih dobara današnjega svijeta.

Crkva, Božja obitelj, ujedinjena oko navještaja evanđelja kao poruke mira, radosti i spasenja, koja oslobađa čovjeka snage zla kako bi ga odvela u Božje kraljevstvo – tim je riječima papa Franjo oslikao Crkvu u Gabonu, 170 godina nakon njezina ustanovljenja. Spomenuvši vrlo vrijedne misionare koji su propovijedali u njihovoj zemlji, kao i prve kršćane u Gabonu, Sveti je Otac biskupima te afričke zemlje istaknuo zajedništvo i bratstvo koji su sposobni zaštititi od prijetnje plemenskoga i etničkoga diskriminacijskog razmišljanja koje niječe evanđelje.

Bratska suradnja ima pomoći u boljem zadovoljavanju potrebâ, kao što su izazovi s kojima se Crkva ima suočiti, te zajamčiti duh kolegijalnosti u svrhu općega dobra cijeloga društva. U tom su smislu biskupi odredili dan molitve za Gabon, te Crkva tako – prema Papinim riječima – kroz kršćansku poruku izgradnje sve pravednijega i bratskijega društva, pokazuje da sudjeluje u brigama naroda.

Papa je Franjo potom potaknuo biskupe da ne oklijevaju dići glas kako bi zaštitili ljudsko biće i svetost života, posebice na području odgoja, u katoličkim ustanovama koje ističu promicanje čovjeka, uz posebnu pozornost prema siromašnima. Bratsku pozornost valja kroz dijalog unijeti u život i poslanje svećenikâ, ali ne uskraćujući pritom i kaznu, ako je to potrebno, u pravednosti i ljubavi. Svećeničkim je kandidatima pak, koji sa zanosom, koji je katkada isprekidan sumnjom, žele svoj život posvetiti Gospodinu, potrebno ohrabrenje i formacija temeljena na evanđelju i na kulturnim vrijednostima njihove zemlje, kao i na osjećaju za poštenje i odgovornost.

U Godini posvećenoga života, Papa je također potaknuo na konstruktivni dijalog i stalnu suradnju s redovnicima i redovnicama u zemlji, kao i s brojnim vjernicima laicima zauzetima na različitim razinama u životu lokalnih zajednica. Uostalom – rekao je Sveti Otac – Crkva je po svojoj naravi misionarska; stoga je ljudski i kršćanski odgoj laika važan način na koji se može pridonijeti evangelizaciji i razvoju osobe. Pritom je važno da ona istodobno uvijek bude ‘na izlasku’ prema periferijama društva – istaknuo je Papa.

Što se pak tiče mladih, Sveti je Otac biskupe potaknuo da im pokažu pravo lice Krista, njihova prijatelja i vođe, tako da u Njemu pronađu čvrsto sidrište kako bi se oduprli ideologijama, sektama, te prividima lažne modernosti, i iluzijama materijalnih dobara današnjega svijeta. Na kraju je papa Franjo svoje misli upravio obiteljima, u vidiku sljedeće sinode koja će im biti posvećena.

Radio Vatikan | Bitno.net