1568511_Articolo

“Obitelj je mjesto pronicljivosti u kojemu učimo prepoznati Božji plan za svoje živote te ga prigrliti u istini. Ona je mjesto na kojemu učimo iskoračiti iz sebe i prihvatiti drugoga, oprostiti i primiti oproštenje. Svaka obitelj uvijek je svjetlo, iako maleno, u tami ovoga svijeta”, kazao je papa Franjo.

Sveti Otac molio je kako bi Sinoda o obitelji posvjedočila kako su brak i obitelj “bogato i ispunjujuće” iskustvo, te pozvao sudionike Sinode da manje govore, a više uče od Nazaretske obitelji, prepoznajući dostojanstvo, snagu i vrijednost obitelji, unatoč svim životnim poteškoćama.

Nazaretska obitelj, kazao je Papa, bila je poput većine obitelji: “sa svojim problemima i jednostavnim radostima, života obilježenog strpljivošću, poštivanjem drugih, poniznošću koja oslobađa i koja raste u služenju, u bratskom životu ukorjenjenom u osjećaju pripadnosti jednome tijelu”.

Podsjetimo, na ovogodišnjoj će sinodi sudjelovati 270 sinodskih otaca, zajedno s 18 bračnih parova i 14 predstavnika drugih Crkvi i kršćanskih zajednica, a više će prostora biti dano radu u manjim skupinama. Na kraju sinode bit će samo jedan završni dokument, Relatio finalis. Papa Franjo ponovno poziva na pareziju, na otvorenost u razgovorima, kao i prošle godine kada je rekao da sinoda znači hoditi zajedno, a to znači reći ono što se misli hrabro i slobodno, i istodobno ponizno poslušati druge.

Svrha je sinode – prema Papinim riječima – pronaći konkretna rješenja za brojne teškoće i bezbrojne izazove s kojima se obitelji imaju suočiti. Na kraju prošlogodišnje sinode, papa je Franjo istaknuo neka iskušenja: ono takozvanih tradicionalistâ, marljivih i savjesnih, koji nemaju namjeru prepustiti se da ih ‘Bog iznenađenja’ zadivi, zatvarajući se u sigurnost poznatoga, i ne otvarajući se onomu što se još ima naučiti. A potom i iskušenje takozvanih progresistâ, s njihovim ‘razarajućim bonizmom’ koji – kako je rekao papa Franjo – u ime nekog zavaravajućega milosrđa ovija rane prije nego što stavi lijek na njih.

Crkva koja nastoji biti vjerna svojemu Zaručniku i svojemu nauku – rekao je Papa – ne boji se zavrnuti rukave kako bi polila ljudske rane uljem i vinom, ne gleda iz staklenoga dvorca kako bi sudila ili razvrstavala ljude, ne boji se jesti i piti s bludnicama i carinicima, nego ima širom otvorena vrata kako bi primila potrebite, pokajnike, a ne samo pravednike ili one koji vjeruju da su savršeni! Crkva se ne stidi brata koji je pao i ne pravi se da ga ne vidi, nego mu pomaže podići se i ohrabruje ga da nastavi hod – rekao je papa Franjo.

Radio Vatikan|Bitno.net