Novac kvari um, slabi vjeru i zavodi na krivi put – ustvrdio je Sveti Otac u propovijedi na Svetoj Misi u kapeli Doma Sveta Marta u petak 20. rujna, ističući da se iz idolatrije novca rađaju zla poput ispraznosti, koje nas pretvaraju u „manijake rasprave i rječoborstva“.

Ne može se služiti i Bogu i novcu. Sveti je Otac u propovijedi govorio o našem odnosu između novca i Isusova puta. Ima nešto u pohlepi za novcem što nas udaljuje od Boga – ustvrdio je Papa. Toliko je bolesti i grijeha, pa ipak Isus je isticao da je korijen svih zala, pohlepa za novcem. Poradi nje su se neki udaljili od vjere i sebi nametnuli mnoge muke. Novac toliko moćan da „udalji od vjere, čak ti je može i oduzeti; slabi je i na kraju je izgubiš“.

Novac upropašćuje um, slabi vjeru i zavodi na stranputicu. Te nevažne stvari, nekorisne rasprave… i tako redom. Tako dolazi do zavisti, svađe, prokletstva, zlonamjerna sumnjičenja i sukoba, među ljudima pokvarena uma i lišenih istine, koji vjeru smatraju izvorom dobitka. ‘Katolik sam, idem na Misu, jer mi to jamči izvjesni status. Dobro kotiram u društvu…’ Ali, u konačnici je važan dobitak, zar ne?! Obožavam novac. A tada se čuje riječ, koju vrlo često nalazimo u novinama: Ljudi pokvarena uma. Novac kvari čovjeka; od toga se ne može pobjeći – ustvrdio je papa Franjo.

Ako se odlučiš za put novca, na kraju ćeš biti pokvaren. Novac je toliko zavodljiv da te postupno vodi u propast. Eto zašto je Isus glede novca vrlo strog. Ne možeš služiti i Bogu i novcu. Nemoguće je – ili jedno ili drugo! Ovo nije komunizam, ne! Ovo je čisto Evanđelje. To su Isusove riječi. Kako do toga dolazi? U početku blagostanje. U redu… Potom se osjećaš važnim i zaokupi te ispraznost. Čitali smo u pripjevnom psalmu da nadolazi ispraznost. Nekorisna je, ali se osjećaš važnim, to je ispraznost. Kratak je put od ispraznosti do oholosti i nadutosti. Tri su dakle stube: bogatstvo, ispraznost i oholost – upozorio je Sveti Otac.

Nitko se novcem ne može spasiti. A ipak se vrag pri napastovanju uvijek njime koristi: bogatstvo – da se osjetiš samodostatnim; ispraznost – da se osjetiš važnim; i na kraju – nadutost, oholost. Upravo je oholost vražji jezik. Netko bi mogao reći: „Oče, čitam Deset Božjih zapovijedi i ni jedna ne govori loše o novcu. Ako netko nastoji steći novac, protiv koje od Zapovijedi griješi?“.

Protiv Prve! Griješi jer štuje idola novca. A evo zašto: ne može se služiti i novcu i živome Bogu – ili jedno ili drugo. Crkveni su Oci prvih stoljeća Crkve, tvrdili da je novac vražji izmet. To je istina, jer nas pretvara u idolopoklonike i pamet nam truje ohološću; pretvara nas u bolesnike rasprave i rječoborstva, te nas udaljuje od vjere i kvari – objasnio je Sveti Otac.

Sveti nam Pavao savjetuje da izbjegavamo te stvari i da težimo pravednosti, pobožnosti, vjeri i ljubavi, blagosti i strpljivosti, a protiv ispraznosti i oholosti. To je Božji put, a ne onaj bogohulne moći, koja proizlazi iz novca. Put služenja Bogu jest poniznost. Neka nam Gospodin pomogne da ne upadnemo u zamku štovanja novca – zaključio je papa Franjo. (rv/Bitno.net)