Papa Franjo

Nogometaši i njihovi sportski menadžeri imaju veliku društvenu odgovornost. Riječi su to pape Franje kojima se u petak 2. svibnja obratio profesionalnim igračima dvaju talijanskih prvoligaških klubova, Napolija i Fiorentine, kao i izaslanstvu talijanskoga nogometnog saveza Federcalcio, koje je primio u audijenciju. Novac ne smije vladati sportom, upozorio je Papa.

– Danas se nogomet kreće na velikom poslovnom polju, zbog reklama, televizije itd. Ali gospodarski čimbenici ne smiju prevladavati nad sportskima, jer inače će sve zatrovati, bilo na međunarodnoj, nacionalnoj ili na mjesnoj razini”, rekao je Papa. Zato je važno suprotstaviti se “odozgor”, kako bi se događanjima vratilo “sportsko dostojanstvo”.

– U tome vi nogometaši imate veliku odgovornost. Vi ste u središtu pozornosti, a jako puno mladih vam se divi. Budite toga svjesni i ne zaboravite da vaše ponašanje ima odjeka, kako u dobrom tako i u lošem. Budite uvijek istinski sportaši – rekao je zaljubljenik u sport, Sveti Otac iz Argentine, kako je prenio Radio Vatikan.

Sam sport ima visoku odgojnu vrijednost i može puno utjecati na čovjekov rast, nastavio je Papa. Radi se o osobnom i o društvenom rastu, o skladu tijela i duha, o solidarnosti i poštivanju.

– Kao dječak često sam išao na stadion i imam lijepe uspomene. To su bili radosni trenuci nedjelje provedene sa članovima obitelji. Želio bih da nogomet i drugi jako popularni sportovi opet zadobiju dimenziju slavlja – rekao je papa Franjo, koji je već dugi niz godina počasni član argentinskog kluba “Atletico San Lorenzo de Almagro”.

Na kraju je Papa nogometašima još poželio “lijep sportski festival”, jer se u subotu 3. svibnja popodne igra finale talijanskog kupa. (IKA/Bitno.net)