Idite naprijed snagom Duha, noseći Evanđelje u srcu i u ruci. Evanđelje Isusa Krista – ne vlastito – koje se prilagođava različitim kulturama, ali je uvijek isto – potaknuo je papa Franjo članove Neokatekumenskoga puta, primivši ih u audijenciju tijekom koje je oko 430 obitelji poslao na sekularizirana i najsiromašnija područja Europe i svijeta.

Papa se obratio neokatekumenskim zajednicama bez unaprijed pripremljenoga teksta, te ih potaknuo da slijede poziv Isusa Krista, da krenu na put i daju svjedočanstvo propovijedajući evanđelje, i to snagom – kako je rekao – koja dolazi od Duha Svetoga. Idite, propovijedajte, krstite. Ali, znamo da, kada jednom krstimo, zajednica koja se rađa slobodna je, ona je nova Crkva te joj moramo dopustiti da raste, pomoći joj da raste, na svoj način, s vlastitom kulturom. To je povijest evangelizacije.

Svi jednaki u odnosu na vjeru – napomenuo je potom Papa. Ista vjera, ali svi u skladu s vlastitom kulturom, kulturom mjesta gdje se propovijeda vjera. To višekulturno bogatstvo evanđelja postaje kultura; to je na neki način povijest Crkve: mnogo kultura, ali isto evanđelje, mnogo naroda ali isti Isus Krist. Vjera raste, inkulturira se, ali je uvijek ista – napomenuo je Papa te izrazio zahvalnost neokatekumenima na njihovu velikodušnom služenju Crkvi.

Zahvaljujem vam i molim vas da budete popustljivi i poslušni Isusu Kristu u njegovoj Crkvi; sve u Crkvi, ništa izvan nje. To je duhovnost koja nas treba uvijek pratiti. Propovijedajte Krista snagom Duha, u Crkvi, s Crkvom – potaknuo je Sveti Otac te napomenuo također da je poglavar u raznim Crkvama biskup. Uvijek idite naprijed s biskupom, on je glavar Crkve. Nemojte zaboraviti pogled Isusa koji je svakoga od vas poslao propovijedati i biti poslušan Crkvi.

Na kraju audijencije sve obitelji koje su čekale Papin blagoslov prije polaska u misije, kleknule su i podigle križ, simbol poslanja. Gospodine, blagoslovi ova raspela i daj da se oni koji će ih donositi pred ljude zauzmu da se obnovi slika tvojega Sina – rekao je papa Franjo te pozdravio više obitelji zadržavajući se posebno s djecom. Potom je pozdravio odgojitelje i bogoslove Sjemeništa Redemptoris Mater iz Macaa koje je upoznao u rujnu 2019. godine, i koje je ohrabrio u njihovu važnom poslanju u Aziji.