NOVI MOTUPROPRIJ O GOSPODARSKO-FINANCIJSKIM PITANJIMA

Papa Franjo nastavlja s reformama vatikanskih financija

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Vremenita dobra koja Crkva posjeduje namijenjena su svojoj svrsi, odnosno, božanskom kultu, dostojnoj potpori klera, apostolatu i djelima milosrđa, posebno na službu siromasima (usp. kan. 1254 §2 C.I.C.) – stoji u Kanonskom zakoniku, čiji je 1254. kanon, na početku svoga motu proprija O kompentencijama u gospodarsko–financijskim stvarima, citirao papa Franjo. Dokument je odobren u ponedjeljak, 4. srpnja, a objavljen 9. srpnja u podne.

Papa podsjeća kako je 24. veljače 2014. godine, motu proprijem Fidelis dispensator prudens, osnovao tri nova tijela: Vijeće za gospodarstvo, Tajništvo za gospodarstvo te Ured glavnoga revizora, odredivši im područja kompetencije i – godinu dana poslije toga – odobrivši im na probni rok (ad experimentum), statute.

Sveti Otac je odobrio motuproprij koji implementira reforme tijela koja se bave nadzorom i praćenjem, kao i upravom dobrima Svete Stolice. Novi zakonodavni dokument služi kao nastavak motuproprija Fidelis dispensator et prudens i predstavlja odgovor na potrebu preciznijega definiranja odnosa između upravljanja posjedom Apostolske Stolice i Tajništva za gospodarstvo. Temeljno načelo u poglédu reformi u ovoj oblasti – a posebno na osnovu ovog motuproprija – jest osigurati jasnu i nedvosmislenu razlika između kontrole i nadzora, s jedne strane, te upravljanja dobrima, s druge. Dakle, motuproprij navodi kompetencije koje se odnose na upravu posjedom Svete Stolice i bolje ocrtava temeljnu ulogu nadzora i praćenja Tajništva za gospodarstvo.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Radio Vatikan


Podrži naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Saznaj više na ovom linku!

Objavljeno: 9. srpnja 2016.
  • Oznake:

Možda vam se svidi