Primanje Tijela i Krvi Kristove u vjeri čini nas živom euharistijom – istaknuo je papa Franjo za vrijeme današnje opće audijencije na Trgu svetoga Petra, nastavljajući niz kateheza o euharistiji.

Sveti je Otac podsjetio na Isusove riječi iz Evanđelja po Ivanu:

„Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vječni; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko. Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu“ (Iv 6,54-56). U tom je kontekstu rekao da se Isusovo darivanje sama sebe na Posljednjoj večeri nastavlja na svakoj misi. To spasenjsko djelo nastavlja se i danas putem službe svećenika i đakona – rekao je Papa.

Nakon lomljenja posvećenog kruha, odnosno tijela Kristova, svećenik ga pokazuje vjernicima, pozivajući ih da sudjeluju u euharistijskoj gozbi i pritom govori: „Evo Jaganjca Božjeg, evo onoga koji oduzima grijehe svijeta. Blago onima koji su pozvani na gozbu Jaganjčevu.“ Papa Franjo je podsjetio da nas taj poziv potiče da doživimo prisno zajedništvo s Kristom, izvorom radosti i svetosti. Istodobno riječ je o pozivu koji nas vodi do ispita savjesti u svjetlu vjere. Sveti je Otac rekao da nam priznavanje vlastitih grijeha pomaže prihvatiti „lijek“ Krvi Kristove koja nas, prema riječima sv. Ambrozija, još više sjedinjuje s njim.

Papa je potom promišljao o trenutku kad vjernici primaju pričest. Napomenuo je da naš odgovor „Amen“ na svećenikove riječi „Tijelo Kristovo“, označava našu otvorenost preobražavajućoj moći Božje milosti. Dok se krećemo u procesiji da bismo se pričestili, u stvarnosti je Krist taj koji nam ide u susret kako bi nas suobličio sebi – istaknuo je papa Franjo i nastavio – Primiti pričest znači dopustiti da nas preobrazi nešto što smo primili. A kako bismo to što bolje razumjeli, Sveti je Otac predložio riječi svetog Augustina koji je čuo Gospodinov glas iz visine: „Ja sam hrana jakih: rasti pa ćeš me jesti. I nećeš ti mene pretvarati u sebe kao hranu svoga tijela, nego ćeš se ti promijeniti u mene“ (Ispovijesti VII, 10, 16).

Okrijepljeni kruhom života postajemo živa euharistija, odnosno postajemo ono što smo primili – naglasio je Papa i nastavio:

“Prema crkvenoj praksi, vjernici pristupaju pričešćivanju u procesiji, kao što smo rekli, i stojeći u stavu poštovanja ili klečeći, kako je to odredila biskupska konferencija, primaju pričest na usta ili, tamo gdje je to dopušteno, na ruku, kako preferiraju.”

Napomenuo je potom da u svojim srcima nakon pričesti molimo da bismo u svom srcu pazili na dar koji smo primili. Konačno, papa Franjo je podsjetio da euharistijska liturgija završava popričesnom molitvom u kojoj svećenik zahvaljuje Bogu što nas je učinio dionicima te svete gozbe. Pristupimo euharistiji: primimo Isusa koji nas preobražava u sebe, koji nas osnažuje. Kako li je dobar i velik Gospodin! – zaključio je Sveti Otac.

Radio Vatikan | Bitno.net