Papa Franjo predvodio je na Veliki četvrtak, 9. travnja, Misu Večere Gospodnje u bazilici sv. Petra u Vatikanu, odavši posebno priznanje svećenicima koji služe oboljelima od koronavirusa, prenosi Vatican News.

Papa nije na Veliki četvrtak zajedno s rimskim svećenicima slavio Misu posvete ulja, koju će slaviti kada završi pandemija. Posljednjih godina papa Franjo Misu Večere Gospodnje nije ni slavio u vatikanskoj bazilici već, npr. sa zatvorenicima ili izbjeglicama.

Ove pak godine Misu Večere Gospodnje, na kojoj se spominje ustanovljenja euharistije, Papa je slavio i bez tradicionalnoga obreda pranja nogu i bez svečanoga prijenosa Presvetog oltarskog sakramenta. S Papom je slavio manji broj osoba, između ostalih Zbor Sikstinske kapele i nadsvećenik bazilike sv. Petra, kardinal Angelo Comastri. Liturgija je bila skraćena ali svečana, izvještava Vatican News koji je misu izravno prenosio.

Papa je u spontanoj propovijedi tumačio Ivanovo evanđelje (Iv 13, 1-15) koje opisuje Isusa na Posljednjoj večeri kako učenicima pere noge. Gesta pranja nogu znači svima služiti da bi se ušlo u Kraljevstvo nebesko, rekao je Papa, dodavši da je Isus dao na znanje Petru da moramo dopustiti da nas Gospodin služi da bismo ušli u Kraljevstvo nebesko, što je teško razumjeti.

Papa je posebno mislio na svećenike sluge, istaknuvši kako je ovih dana u Italiji preminulo više od 60 njih jer su u pandemiji služili bolesnima, liječnicima i volonterima. Oni su sveci među nama, svećenici koji su služeći dali svoj život, rekao je.

Zapravo je prema pisanju medija već stotinu svećenika preminulo od koronavirusa diljem Italije, osobito mnogo njih u Bergamskoj biskupiji.

Papa je govorio i o svećenicima koji daleko putuju da bi naviještali Evanđelje i umiru u daljini. „Nitko im imena ne zna. Anonimni svećenici. Zatim župnici koji poznaju župljane. Jednom mi je jedan svećenik rekao: ‘Poznajem po imenu svakoga u ovom selu, znam čak i kako se psi zovu’. Revnosni svećenici, danas vas nosim u srcu“, rekao je Papa.

Osvrnuo se i na svećenike koji su oklevetani u slučajevima seksualnoga zlostavljanja te se zbog vrijeđanja više ne usuđuju ni na ulicu, a ipak nastavljaju služiti. Spomenuo je i grešne svećenike, među njih ubrajajući i sebe, kao i svećenike u krizi.

„Svi ste vi, braćo svećenici danas sa mnom kod oltara. Ne budite tvrdoglavi kao Petar, dopustite da vam operu noge. Gospodin je vaš sluga – On vam je blizu i daje vam snage“, poručio je Sveti Otac svećenicima. Pozvao ih je da se ne boje opraštati. Ponekad smo u dvojbi, no samo se trebamo zagledati u Krista i biti hrabri. Opraštajte sve, riskirajte malo, pozvao je Papa. Ako ne možete dati sakramentalni oprost onda bar pružite utjehu. „Zahvaljujem Gospodinu za vas, svećenike. Isus vas voli, i moli vas samo da mu dopustite oprati vam noge”, poručio je Papa svećenicima, prenosi Vatican News.

IKA | Bitno.net