ANGELUS

Papa Franjo: ‘Na ulaze u crkve trebalo bi staviti natpis: „Ovdje Isus prihvaća grešnike i poziva ih na gozbu“’

“Zlo se pobjeđuje Božjim oprostom. To se događa svaki put kada se ispovjedimo i pokajemo. Očeva ljubav pobjeđuje, briše i zaboravlja naše grijehe, obnavljajući nas iznutra.”

Foto: PAES/ Shutterstock

Na ulaze u crkve trebalo bi staviti natpis: „Ovdje Isus prihvaća grešnike i poziva ih na gozbu“, predložio je papa Franjo u svom nedjeljnom nagovoru okupljenim vjernicima na Trgu sv. Petra, osvrćući se na kritike farizeja koji su Isusa osuđivali što se druži sa carinicima i grešnicima.

Tu se zapravo radi o jednoj divnoj stvarnosti, koju doživljavamo svaki put kada sudjelujemo na misi – primijetio je Papa i objasnio kako je Isus to pojasnio s tri prispodobe, koje svjedoče o posebnoj Božjoj ljubavi prema onima koji su daleko od Njega: prispodobe o izgubljenoj ovci, drahmi i sinu, o kojima govori Luka u današnjem Evanđelju.

Bogu je stalo do svakoga od nas, posebno do onih koji još ne poznaju njegovu ljubav, svi smo dragocjeni u njegovim očima i nitko nas ne može zamijeniti u njegovom srcu. Bog se ne umara čekati nas. Svi smo mi njegovi sinovi. Njegova ljubav, koju znamo i odbijati, može promijeniti život svakoga grešnika – istaknuo je Papa te primijetio kako je stariji sin oca vidio više kao vlasnika negoli oca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta opasnost prijeti i nama, kada promatramo Boga više kao strogog nego li kao milosrdnog, Boga koji pobjeđuje zlo više snagom nego li opraštanjem. Bog spašava ljubavlju, a ne snagom, nudi se, a ne nameće, objasnio je nadalje Papa i primijetio kako je stariji sin pogriješio procjenjujući pravdu na temelju svojih prosudbi te se naljutio na oca i na brata, tako da ga uopće ne naziva bratom, već očevim sinom. I mi griješimo smatrajući se pravednima, a druge zlobnima – rekao je Papa i preporučio vjernicima da ne smatraju sami sebe dobrima, jer bez Boga ni smo u stanju pobijediti zlo.

Zlo se pobjeđuje Božjim oprostom. To se događa svaki put kada se ispovjedimo i pokajemo. Očeva ljubav pobjeđuje, briše i zaboravlja naše grijehe, obnavljajući nas iznutra, zaključio je Papa svoj nedjeljni nagovor, ohrabrujući nazočne i dajući im do znanja da nijedan grijeh nema posljednju riječ. Molio je Gospu, koja razvezuje životne čvorove, da nas oslobodi uvjerenja da smo pravedni te da nam pomogne osjetiti potrebu kako bi išli Gospodinu, koji je spreman oprostiti nam sve pa i najteže grijehe.

Papa je nakon molitve Anđeo Gospodnji izrazio zadovoljstvo dugo očekivanom izmjenom zarobljenika između Ruske Federacije i Ukrajine te izrazio nadu da će što prije doći do svršetka sukoba i uspostave trajnog mira u istočnim predjelima Ukrajine.

IKA | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 15. rujna 2019.

Možda vam se svidi