U poruci za Svjetski dan društvenih komunikacija papa Franjo potiče na ispravnu uporabu mreže te upozorava na opasnosti kojima su izložene najslabije osobe i novi naraštaji. U Vatikanu će stoga biti ustanovljen Međunarodni ured za nadzor cyberbullyiinga

Otkako je internet postao dostupan Crkva je uvijek nastojala promicati njegovu uporabu poradi susreta među ljudima i solidarnosti među svima. Ali, mreža o kojoj govori Papa mreža je koja čini slobodnima, ne zarobljava. I posebice, štiti najmlađe. U poruci za Svjetski dan društvenih komunikacija, koja je objavljena 24. siječnja, papa Franjo ponovno poziva na razmišljanje o temelju i važnosti našega „biti u odnosu“, te na otkrivanje, u raznolikosti izazovā sadašnjega konteksta u komunikacijama, želju čovjeka koji ne želi ostati u svojoj samoći.

Tema poruke

Tema poruke, koja glasi „Udovi smo jedni drugima. Od zajednice na internetu do ljudske zajednice“, razmatra i u najdubljim značenjima otkriva ono što je Papa najavio u nedjelju u podnevnom nagovoru, kada je istaknuo da su Internet i društveni mediji bogatstvo našega doba; prigoda da budemo u kontaktu s drugima, da podijelimo s njima vrijednosti i planove, te kako bismo izrazili želju da budemo zajednica.

Mreža je bogatstvo, ali valja paziti na opasnosti

Mreža je – napisao je Papa – izvor saznanjā i odnosā koji su nekada bili nezamislivi, te predstavlja izvanrednu mogućnost za pristup znanju. Ali, istina je također – primijetio je – kako se pokazalo i da je to jedno od mjesta najviše izloženih dezinformacijama i svjesnom i ciljanom iskrivljavanju činjenica i međuljudskih odnosa, što često poprima oblik diskreditacije.

Valja priznati da nam društvene mreže s jedne strane služe da se bolje povežemo, održavamo kontakte i pomažemo jedni drugima, ali s druge pak strane služe i za manipulativnu uporabu osobnih podataka, usmjerenu na postizanje političkih ili gospodarskih prednosti, bez dužnoga poštovanja osobe i njezinih prava – istaknuo je Papa.

Upravo što se tiče poštovanja i zaštite najslabijih, Sveti se Otac posebno osvrnuo na mlade. Među najmlađima, statistike pokazuju da je svaki četvrti maloljetnik žrtva zlostavljanja putem interneta ili mobilnog telefona (cyberbullyinga). Kako bi se zaustavila ta pojava – stoji u poruci – bit će ustanovljen Međunarodni ured za nadzor cyberbullyinga sa sjedištem u Vatikanu.

Zajednica na društvenim mrežama nije sinonim zajednice

Papa Franjo je potom podsjetio kako, u današnjim prilikama, zajednica na društvenim mrežama nije automatski sinonim istinske zajednice te dodao da u najboljem slučaju zajednice na internetu mogu dati dokaz povezanosti i solidarnosti, ali to su često samo skupine pojedinaca, koji se okupljaju oko nekih interesa ili argumenata, ali je njihova povezanost slaba. Osim toga – dodao je – na društvenim se mrežama identitet prečesto temelji na suprotstavljanju u odnosu na drugoga, na onoga koji je izvan skupine; odnosno pojedinci se određuju krećući od onoga što razdvaja, a ne od onoga što ujedinjuje, te se tako daje prostor za sumnje i izražavanje svih vrsta predrasuda (etničke, seksualne, vjerske i druge).

Opasna pojava mladih društvenih pustinjaka

Primijetivši potom da je mreža prigoda za promicanje susreta s drugima, Papa je upozorio da može povećati i našu samoizolaciju, poput paukove mreže koja je u stanju uhvatiti nas u klopku. Pritom je ponovno pozornost usmjerio na mlade naraštaje. Mladi su najviše izloženi iluziji da ih društvene mreže mogu potpuno zadovoljiti na području odnosa, sve do opasne pojave mladih društvenih pustinjaka koji bi se mogli potpuno otuđiti od društva – upozorio je Papa.

Istina se otkriva u zajednici

Središnja je točka Papine poruke odlomak iz Pavlove poslanice Efežanima, jer iz nje proizlazi tema poruke, a u kojemu sveti Pavao kaže: Zato odložite laž i govorite istinu jedan drugomu jer udovi smo jedni drugima. To je najdublji razlog – primijetio je papa Franjo – zbog kojega smo dužni čuvati istinu koja proizlazi iz potrebe da ne osporavamo uzajamne odnose u zajednici. Istina se, naime, očituje u zajedništvu, dok laž egoistično odbija priznati pripadnost tijelu; laž znači odbiti darovati se drugima, gubeći na taj način jedini put za pronalaženje sebe.

Mreža koja ne zarobljava nego oslobađa

Dokument završava pozivom na odgovornost i ispravnu uporabu mreže. Uporaba društvene mreže upotpunjuje osobni susret koji živi kroz tijelo, srce, oči, pogled, i disanje druge osobe. To je mreža koju želimo. Mrežu koja nije napravljena kako bi hvatala u klopku, nego da bi činila slobodnima, da bi čuvala zajednicu slobodnih osoba. Sama Crkva je mreža satkana od euharistijskoga zajedništva u kojemu se jedinstvo ne temelji na „lajkovima“, nego na istini, na „amenu“ kojim svatko prianja uz Kristovo Tijelo, prihvaćajući druge – istaknuo je Papa u poruci.

Vatican News | Bitno.net