Zaputimo se stazom služenja, darivanja, zaboravljanja samih sebe i zadržimo ovih dana pogled na Raspetome – on je „Božja katedrala.“ Pozivam vas da ovoga tjedna često gledate tu „Božju katedralu“, kako bismo se naučili poniznoj ljubavi – rekao je papa Franjo u homiliji na misi Cvjetne nedjelje, koju je slavio na Trgu svetoga Petra uz desetke tisuća vjernika.

Osvrnuvši se na Isusov mesijanski ulazak u Jeruzalem i poklike naroda, Papa je istaknuo: „Ništa nije moglo zaustaviti entuzijazam zbog Isusova ulaska; ništa nas neće spriječiti da u njemu pronađemo izvor naše radosti“ jer „samo nas Isus spašava od biča grijeha, smrti, straha i tuge“. Napomenuo je međutim da nas Isus nije spasio svečanim ulaskom ili snažnim čudesima, nego time što se „oplijenio“ i „ponizio“.

Isus je u svojoj muci iskusio i ravnodušnost zato što nitko nije želio preuzeti odgovornost za njegovu sudbinu. Papa je napomenuo da je takva sudbina i mnogih marginaliziranih osoba i izbjeglica. K tome je istaknuo da ako je tajna zla bez dna, onda je beskonačna stvarnost ljubavi koja ju je prošla, unoseći svjetlo u tamu, život u smrt, ljubav u mržnju. Konačno, potaknuo je vjernike na razmatranje Raspetoga u tišini ne bi li shvatili nešto od otajstva Isusova poništenja za nas u ovom Velikom tjednu.

Na koncu mise, prije molitve Angelusa, papa Franjo je podsjetio da se danas slavi 31. Svjetski dan mladih, koji će imati vrhunac na velikom globalnom susretu u Krakovu, koji će se održati u srpnju na temu „Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe“. Ovogodišnji susret mladih je povjerio zagovoru sv. Ivana Pavla II.

K tome je pozdravio prisutne mlade, osobito dobrovoljce iz Krakova, koji će u domovinu ponijeti blagoslovljene maslinove grančice iz Jeruzalema, Asiza i Montecassina kao poticaj na mir, pomirenje i bratstvo. „Hvala vam na toj lijepoj inicijativi; idite naprijed s hrabrošću!“ – poručio je Sveti Otac.

Radio Vatikan | Bitno.net