U sredini trga, u blizini obeliska, Papa je blagoslovio palmine i maslinove grane, a po završetku procesije slavio je Misu Gospodinove muke.

Na slavlju su sudjelovali, u povodu biskupijske proslave XXXIV. Svjetskog dana mladih, na temu „Evo službenice Gospodnje: neka mi bude po tvojoj riječi“ (Lk 1, 38), mladi iz Rima i drugih biskupija. Na misi se okupilo četrdesetak tisuća vjernika, a na podnevnoj molitvi Anđeo Gospodnji još drugih desetak tisuća.

U homiliji je Papa potaknuo okupljene da po Isusovu primjeru mole, šute i budu ponizni kako bi pobijedili đavlov trijumfalizam i postigli Kraljevstvo Božje.

Svojim poniženjem Isus nam je otvorio put vjere – rekao je Papa u propovijedi nakon blagoslova maslinovih grančica, procesije po Trgu sv. Petra i čitanje Muke, osvrćući se na dvostruko otajstvo, koje svake godine prati ulazak u Veliki tjedan. S jedne strane povici hvale za Isusa koji svečano ulazi u Jeruzalem, a s druge njegovo poniženje zajedno s bijesnim povicima protiv njega. To su – rekao je Papa – dva karakteristična dijela današnje proslave Cvjetnice.

Papa je primijetio kako treba imati u vidu značenje Kristove muke kao model života i pobjede nad duhom zla. Isus nam pokazuje kako se suočiti s problemima u teškim trenucima i s podmuklim napastima, čuvajući u srcu mir. Upozorio je kako duhovna svjetovnost ugrožava Crkvu. S križem se ne može trgovati. Poniženje ne znači nijekati stvarnost. Isus je stvarno Mesija, Kralj, kako ga je nazivalo mnoštvo. Isusovo srce se radovalo, ali istodobno podnosilo poslušno ponižavanje do smrti na križu. Potrebno je najprije prijeći put vjere, slijedeći Ga kao što je to činila Marija zajedno s brojnim svecima koji su mnogo pretrpjeli zbog puta vjere i volje Božje, objasnio je Papa te primijetio kako se pod križem Marija sjetila Anđelovih riječi: Njegovu kraljevstvo neće biti kraja. No, na Golgoti se Blažena Djevica Marija našla pred činjenicom koja kao da opovrgava to obećanje. Njezin Sin umire na križu kao zločinac. Trijumfalizam kojega je Isus uništio, uništen je isto tako u Marijom srcu.

Mlade koji danas slave dan mladih na biskupijskoj razini Papa je podsjetio kako ima toliko mladih svetaca i svetica čija su imena samo Bogu znana. Izrazio je nadu da ćemo u tihom svjedočanstvu molitve pronaći razloge života u svetoj okrenutosti obećanju, a to je stvarnost križa i nade na uskrsnuće.

Nakon svečane mise Papa je zajedno s vjernicima okupljenim na Trgu po običaju izmolio podnevni nagovor Anđelova pozdravljenja. Podsjetivši kako se na današnju Cvjetnicu u svim mjesnim Crkvama slavi Dan mladih, pozvao je mlade da usvoje i žive u svakodnevnom životu smjernice iz nedavne apostolske pobudnice Christus vivit, koja je, kako je rekao, plod sinode u rad koje su bili uključeni također mnogi vaši vršnjaci. U tome tekstu svaki od vas može naći plodonosne poticaje za svoj život i put rasta u vjeri i služenju braći.

Vjernicima na Trgu podijeljene su i posebne krunice, a Papa je okupljene potaknuo da mole za mir.

IKA | Bitno.net