Pastirski pohod Asizu na blagdan sv. Franje Asiškoga, 4. listopada, papa Franjo završio je susretom s 12.000 mladih iz Umbrije, koji su ga oduševljeno dočekali pred bazilikom Sv. Marije Anđeoske. Po dolasku se pomolio u Porcijunkuli a zatim mladima odgovorio na četiri pitanja o vjeri, obitelji, zvanju i njihovu strahu od budućnosti.

Odgovarajući na pitanje mladog bračnog para s malim djetetom, Sveti Otac istaknuo je da je potrebna hrabrost da bi se osnovala obitelj i izgradio stabilni i trajni odnos u današnjem društvu označenom prolaznim i površnim. No, Duh Sveti nadahnuo je u Crkvi mnoge nove inicijative za mlade, za parove u krizi kao i roditelje i djecu u teškim situacijama, rekao je Papa, prenosi Radio Vatikan. Brak i obitelj su pravo zvanje, no ima i onih koji su pozvani na celibat i redovništvo, predanost Kraljevstvu Božjem. Na pitanje kako prepoznati taj poziv, Papa im je odgovorio: slušanjem Božje riječi u tišini i molitvi, u sakramentima. Biti u životnom odnosu s Gospodinom je kao držati prozor otvorenim da bismo čuli Boga kako nas zove i govori nam što želi da učinimo. Svako je zvanje drukčije ali svako počinje susretom s Bogom koji dotakne naša srca i obuzme svaki djelić našega bića.

Odgovarajući na pitanja o gubljenju nade i kako sudjelovati u ovoj Godini vjere, papa Franjo mlade je žarko potaknuo da slijede sv. Franju koji ih poziva da služe Kristovu evanđelju. Ta poruka spasenja ne smije ostati puka već nam mora pomoći da promijenimo svijet svjedočenjem života i vjere, zaključio je Sveti Otac.

Nakon misnog slavlja pred bazilikom Sv Franje, Papa je ručao sa siromašnima u Caritasovom centru na Trgu Doneggiani a zatim se uputio u privatni posjet samotištu Carceri i pomolio u ćeliji svetog Franje. Uslijedio je susret sa svećenicima, osobama posvećenog života i članovima pastoralnih vijeća biskupije u katedrali Sv. Rufina. Na početku im je istaknuo važnost zajedništva kao i važnost pastoralnih vijeća u vođenju biskupije. Zatim im je govorio o tri teme koje je smatrao korisnim za predstojeću sinode njihove biskupije. Kao prvo, svi članovi Crkve – svećenici, roditelji, vjeroučitelji – moraju pozorno slušati Božju riječ kako bi mogli djelotvornije dijeliti svoju vjeru s drugima. Drugo, crkvena zajednica mora hoditi u zajedništvu, s Bogom u svom središtu. Svećenici moraju biti istinski prisutni među ljudima da bi ih ohrabrili, podupirali i s njima podijelili svoj put. Oprostiti i tražiti oproštenje sržni je dio kako obiteljskog tako i života zajednice. Papa je na kraju istaknuo važnost misionarskog rada, naviještanja evanđelja rubnim dijelovima društva. Ne bojte se ići na periferiju, tim ljudima koji žive u teškim situacijama ili su udaljeni od duhovnog života Crkve, poručio je Sveti Otac. Svećenike je upozorio da se klone predugih, dosadnih i nerazumljivih propovijedi, a laike je pozvao da aktivno sudjeluju u mjesnoj sinodi, dodajući da vjernici imaju posebno čulo za nove putove i Crkvi može samo koristiti da posluša njihove zamisli.

Zatim se Sveti Otac uputio u baziliku Sv. Klare i u tišini pomolio na njezinu grobu u kripti, a nakon toga i pred raspelom svetog Damjana u pokrajnjoj kapeli. Klarisama je govorio humanosti i radosti koje rađa život s Kristom u središtu. Prije povratka u Rim Papa se kratko zadržao u privatnom posjetu svetištu Rivotorto. U Papinoj pratnji u tijeku trinaestosatnog pohoda Asizu bili su i članovi Vijeća kardinala s kojima se proteklih dana savjetovao o reformi Kurije. (ika/bitno.net)