Velikodušnost, radost, volja za izgradnjom drugačijega svijeta, prožetog vrijednostima bratstva, mira, pomirenja, dok se svijet suočava upravo sa suprotnim, s ratom te uništava živote. Mladi imaju te kvalitete i oni su Crkvi potrebni.

Papa Franjo je to posebno istaknuo danas prijepodne, primivši u audijenciju tristotinjak mladića i djevojaka koji su došli u Rim iz Belgije, te ponovno izrazio zabrinutost za međunarodnu situaciju. Kao što dobro znate, prolazimo kroz teške trenutke za čovječanstvo koje je u velikoj opasnosti. Istina je; u ozbiljnoj smo opasnosti. Zbog toga vam kažem: budite djelatnici mira oko sebe i u sebi; veleposlanici mira, kako bi svijet ponovno otkrio ljepotu ljubavi, zajedničkoga života, bratstva i solidarnosti.

Rimski je biskup izrazio veliko divljenje prema odvažnosti vjere, predanosti, kršćanskom svjedočenju koje mladi ljudi daju u sve više sekulariziranom svijetu. Lijepo je vidjeti mlade vaše dobi – napomenuo je – spremne posvetiti se evangelizacijskim projektima i živjeti Kristovu poruku usred svakodnevnih briga.

Strah, teškoće, rane, suočavanje s vlastitim granicama, krize, sve se to može pojaviti na putu. Nemojte se bojati ponizno prihvatiti svoju krhkost, svoju slabost – ohrabrio ih je Papa potičući ih da izgrade čvrsti odnos s Kristom. On je vjerni prijatelj koji nikada ne razočarava – dodao je. Susret s Isusom vam omogućuje imati novi pogled na situacije, pronaći odgovore na vaša pitanja, otkriti da ste sposobni preuzeti odgovornosti, ići dalje u životu te učvrstiti svoju vjeru kroz dijalog o svojim uvjerenjima. Ne trebate biti superheroji, nego iskreni, pravi i slobodni ljudi.

Potaknuti žeđu za istinskom i autentičnom Crkvom, papa Franjo je potaknuo mlade da se upitaju o prinosu koji svatko može dati za živo i zarazno svjedočanstvo vjere. Stoga potičem svakoga od vas da si postavi to pitanje: što ja osobno donosim kako bismo se približili tom cilju? Koji je moj prinos u svrhu radosne kršćanske zajednice? Radosti uvijek mora biti, jer kršćani s licem kao na pogrebnom bdijenju ne funkcioniraju, nisu kršćani – rekao je te dodao – Ako si kršćanin, imat ćeš radosti.

U vidiku skoroga Svjetskog dana mladih 2023. u Portugalu, papa Franjo je potaknuo prisutne da njeguju blizinu sa svim mladima, a posebno s onima koji žive u nesigurnim uvjetima, s mladim migrantima i izbjeglicama, s mladima s ulice, ne zaboravljajući pritom i druge, osobito one koji žive u usamljenosti i tuzi. Međutim, bitno je također uključiti se u dijalog s generacijama koje su nam prethodile. Dopustite da vas prosvijetle savjeti i svjedočanstvo starijih osoba; gdje mladi razgovaraju sa starijim osobama, tamo ima budućnosti. Upravo rastući u dijalogu sa starijim osobama, možemo oblikovati čvrstu osobnost za svakodnevne borbe; osim toga, oni nam prenose vjeru i svoja vjerska uvjerenja.

Mlade čekaju veliki izazovi. Papa ih je stoga potaknuo da se ne obeshrabre, da ne vjeruju da nisu dorasli za izazove koji su pred njima, da se ne osjećaju razoružani i nemoćni. Ne bojte se! Budite kreativni, maštoviti; podignite svoj pogled kako biste se suočili s izazovima života! Nemojte se nikada umoriti biti nositelji evanđelja kamo god pošli. Znam da ste velikodušni, puni entuzijazma, spremni osvojiti svijet. Nemojte dopustiti da vašu pozornost skrenu banalne stvari u životu, kojih ima mnogo. Usredotočite se na bitno, ono što proizlazi iz prijateljstva s Isusom Kristom – rekao je na kraju papa Franjo.